Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoeveel plakken hooi moet ik per dag voeren?


Door bezoeker Beek op 23-09-2012

Bij ons op stal hebben we vaak discussie over de hoeveelheid ruwvoer van de paarden. We hebben kuilgras maar ook kleine baaltjes hooi. Hoeveel ruwvoer moet ik precies voeren? Hebben alle paarden dezelfde hoeveelheid ruwvoer nodig? En moet ik van hooi net zoveel voeren als van kuilgras?
Antwoord:

Er is een standaard richtlijn voor de hoeveelheid ruwvoer die een paard nodig heeft. Dit is 1 - 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht.

Deze richtlijn is voor alle paarden hetzelfde, ongeacht hoeveel een paard moet presteren. Een paard heeft deze hoeveelheid ruwvoer nodig om de spijsvertering gezond te houden. Let op: kuilgras bevat meer water dan hooi, waardoor je van kuilgras meer moet voeren.

Geef minimaal drie keer per dag ruwvoer, zodat het paard vrijwel constant iets te eten heeft. Hierdoor wordt verveling voorkomen en wordt het natuurlijke eetgedrag nagebootst.  

De hoeveelheid gras die een paard in de weide eet, kun je aftrekken van de hoeveelheid ruwvoer die je moet bijvoeren. Lees meer over de hoeveelheid gras die en paard opneemt bij weidegang

Een kleine baal hooi weegt ca. 15 - 20 kg en bevat meestal ca. 7 - 8 plakken. Een plak weegt normaal gesproken 1,5 - 2,5 kg. Dit kan echter zeer variëren, dus gebruik het aantal plakken niet als indicatie voor de hoeveelheid ruwvoer die je moet voeren. Een volwassen paard van 600 kg heeft ca. 6 - 9 kg hooi per dag nodig, dus dit komt neer op 1/3 tot 1/2 baal hooi per dag.

Je kunt je ruwvoer wegen door op een weegschaal te gaan staan met - en zonder het ruwvoer in je armen of door middel van een speciale weegschaal, waar je een hooinet aan kunt hangen.

Lees meer:
Alles over ruwvoer
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)wim coster
14-09-2018 19:37
In verband met een historisch onderzoek naar 'hooi, hooien en hooiers' vraag ik mij af, hoeveel hooi een paard in de negentiende eeuw nodig had. Ik stel mij voor dat paarden toen minder fors en dus lichter waren. Maar laten we zeggen dat een paard toen 7.5 kg per dag nodig had, dus 15 pond. Maal 365 dagen = 5.475 pond per jaar. Als een bunder bij de eerste snede 4.000 pond opleverde was dat veel en bij de tweede snede de helft ook. Dat zou ruwweg betekenen dat toen voor een paard ongeveer een bunder hooiland per jaar nodig was. Zijn hierover berekeningen bekend en hou zou dat tegenwoordig liggen?
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam