Bezoekersvraag

Kennisbank

Wat te voeren bij symptomen van maagzweren?


Door bezoeker Woerden op 19-09-2012

Mijn gelderse ruin van 3 jaar (1.63m) heeft regelmatig diarree en klachten die wijzen op een maagzweer. Wel zit hij mooi in zijn vacht en is vrolijk. Hij heeft iets aanleg om dik te worden (bolle buik). Is verder nagekeken op wormen. Wordt licht getraind momenteel; 2 a 3x per week 20 minuutjes arbeid en soms nog een keer longeren. Hij komt ook 2x per week in de stapmolen, 30 minuten en dagelijks 4 uur in de paddock. Hij krijgt 4x per dag droog kuil en 1/4 basis brok. Hij staat op stro. Hij is jong en wat onzeker van aard. Naar andere paarden uit zich dit in dominantie, aan de hand is het schrikkerigheid en onder het zadel is hij heel braaf en enthousiast. Aan de longe is hij sloom. Kunt u mij aanraden wat voor voer geschikt zou kunnen zijn, naast of in plaats van biks? Mensen raden mij luzerne aan, of probiotica.
Antwoord:

Het is mogelijk dat een paard vrolijk en enthousiast is, maar toch last heeft van maagzweren. Lees meer over het onderzoek: Gedrag van paarden met maagzweren. Raadpleeg een dierenarts, die kan door middel van een endoscopie uitsluitsel geven of het paard last heeft van maagzweren.

De reden dat het paard sloom is aan de longeerlijn, kan er ook mee te maken hebben dat hij het werk niet leuk vindt. Longeren kan vrij eentonig zijn, waardoor het paard minder enthousiast is.

De hoeveelheid brok is vrij laag voor een paard wat licht moet presteren, dus dit hoeft niet vervangen te worden. Geef het paard vrijwel onbeperkt ruwvoer en probeer hem constant de beschikking te geven over ruwvoer. Een lege maag is niet zo goed voor paarden met maagzweren. Door middel van een slowfeeder kan de opname van ruwvoer vertraagt worden, waardoor het paard langer doet met zijn ruwvoer.

Luzerne kan helpen bij een paard met maagzweren. Luzerne heeft een bufferende werking op de pH waarde in de maag. Probiotica is meer functioneel voor de darmen en in mindere mate nuttig tegen maagzweren.

Lees meer:
Maagzweren
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam