Bezoekersvraag

Kennisbank

Aankomen na darmoperatie?


Door bezoeker Gorteman op 19-08-2012

Mijn 18 jarige KWPN merrie is in januari geopereerd aan de darmen. De dunne darm zat vast tussen lever en milt. Ze is nooit een zwaar paard geweest maar van na de operatie staat ze mager en dikt niet aan. In Gent heeft men zelfs haar gebit schoon gemaakt. Een biopsie van haar darmen was normaal. Ik zoek een manier om ze te doen verdikken. Heeft u een advies ?
Antwoord:

Een aandoening en operatie aan de darmen kan een aanzienlijke verstoring in de darmflora veroorzaken. De samenstelling van de microflora kan veranderen, waardoor diarree of een verminderde vertering kan ontstaan. Hierdoor kan de conditie van het paard afnemen. Het is belangrijk dat er maatregelen genomen worden om de verstoorde spijsvertering te herstellen.

De mest van een paard kan een goede indicatie geven van de vertering. Bijvoorbeeld de stevigte van de mest en structuur. Hoe is de mest van het paard? Is deze normaal? Stevige, vaste mestballen? En zijn alle delen goed verteerd? Indien de mest nog een beetje slap is of er onverteerde delen in de mest gevonden worden betekent dit dat vertering niet 100% is.

Een probioticakuur kan de darmflora weer herstellen. Daarnaast is het ruwvoerrantsoen zeer belangrijk. Geef vrijwel onbeperkt ruwvoer van goede constante kwaliteit. Bij voorkeur fijn groen hooi. Hooi heeft over het algemeen een constantere kwaliteit, waardoor andere spijsverteringstoornissen niet zo snel zullen ontstaan. En zet het paard bij voorkeur in een goed onderhouden weide.

Daarnaast zijn er diverse vezelrijke producten verkrijgbaar om te zorgen dat je paard iets meer aankomt. Bijv. luzerne, bietenpulp en maïs. Lees meer over magere paarden in de kennisbank.

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam