Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoe wordt mijn paard dikker?


Door bezoeker Hemmer op 03-06-2012

Mijn paard blijft erg mager. Je kunt de ribben duidelijk zien. Wij voeren hem ca. 3 kg. brok per dag en zowel 's morgens en's avonds flink wat hooi. Overdag staat hij in de weide waar voldoende gras aanwezig is. Wat moeten we doen zodat hij wat dikker wordt?
Antwoord:

Sluit allereerst uit dat het paard geen last heeft van wormen door een mestonderzoek uit te voeren. Controleer daarnaast het gebit en de mest van het paard. Worden alle voedingsstoffen goed verteerd? Zitten er geen onverteerde stukjes in de mest en laat het paard geen eten uit zijn mond vallen met kauwen. Laat het gebit van het paard minimaal 1 x per jaar controleren door een erkend paardentandarts. 

Indien bovenstaande allemaal in orde is, dan dient het rantsoen (met name hooi/gras) kritisch bekeken te worden. In deze overweging moet ook de prestaties van het paard meegenomen worden. Hoe zwaarder de gevraagde prestaties zijn, hoe hoger de behoefte van het paard zal zijn.

Kwaliteit van het hooi
Hoe is de kwaltieit van het hooi? Is het grof en langstengelig hooi of fijn en groen hooi? Wat is de herkomst? Is het perceel bemest geweest? En hoeveel onkruid bevat het hooi? Lees meer alles over ruwvoer en/of laat een ruwvoeranalyse uitvoeren om een goed beeld te krijgen van de voedingswaarde van het hooi. Indien de kwaliteit van het hooi laag is, probeer dan een hoogwaardig partij in te kopen of vul aan met een hoogwaardig ruwvoer zoals bijvoorbeeld luzerne. Geef indien mogelijk onbeperkt hooi aan een paard wat te mager is.

Kwaliteit van het gras
Hoe is de kwaliteit van de weide? Staat er voldoende gras op de weide? Hoe vaak wordt de weide bemest en hoeveel onkruid staat er in de weide. Al deze factoren hebben invloed op de kwaliteit van het gras. Een korte grasmat met veel onkruid levert weinig bruikbare voedingsstoffen voor het paard. Zorg voor een goed beheer van de paardenweide en bemest de weide indien nodig.

Door middel van een goede kwaliteit hooi en weidegang zal een paard meer energie binnen krijgen dan hij verbruikt, waardoor een langzame toename van gewicht zal plaats vinden.

Mocht het paard dan nog te mager blijven, raadpleeg dan een dierenarts om medische problemen uit te sluiten.

Lees meer:
Magere paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam