Bezoekersvraag

Kennisbank

Welk voer is geschikt?


Door bezoeker dijkstra op 17-04-2012

Ik heb 3 pony's. Een 3 jarige shetlander van 250 kg die in mei moet veulenen, een 6 jarige arabier/welsh van 600 kg en een 18 jarige new forester van ca. 600 kg. Alleen de new forester wordt op M2 niveau gereden (spring en dressuur). Welk voer is geschikt voor ze? De New forest heeft stoflongen, maar niet heel erg.
Antwoord:

De eisen van de verschillende pony's zijn nogal uiteenlopend, waardoor het niet gemakkelijk zal zijn om ze alledrie met een zelfde soort voer te voeren.

De drachtige shetlander heeft vooral baat bij een goede kwaliteit ruwvoer en indien mogelijk weidegras, aangevuld met een beetje krachtvoer of merriebrok. Houd de conditie van de shetlander goed in de gaten.

De Arabier/Welsch heeft alleen voedingsstoffen nodig om in de basisbehoefte te voorzien. Dit betekent voldoende ruwvoer van goede kwaliteit. Indien nodig aangevuld met wat extra vitaminen en mineralen door middel van een kleine hoeveelheid onderhoudsbrok, basismuesli of vitaminekoek.

De 18 jarige New forester heeft naast ruwvoer een aanvulling nodig van krachtvoer om voldoende energie te hebben voor het verrichten van prestaties. Hiervoor is een sportbrok zeer geschikt.

Als je toch graag alledrie de paarden hetzelfde wilt voeren, dan kun je kiezen voor een sportbrok en de Arabier/Welsch en Shetlander hiervan een kleine hoeveelheid geven. Ook bestaan er all-round brokken die breed inzetbaar zijn.

Lees meer:
Goed rantsoen samenstellen 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (5)lisette brons
28-09-2018 20:46
Ik heb een shetlander van 14 jaar.Ze is vaker hoefbevangen geweest. (chronisch)Ik men elke dag meer dan 1 uur. Ze staat nu op het gras met graasmasker. Verder hooi. Ze gaat zo van het gras af. Is hooi alleen dan genoeg. Of moet ik iets bijvoeren? Ik hoor het graag. Gr Lisette

VoerVergelijk.nl
01-10-2018 21:00
In principe zou alleen hooi voldoende kunnen zijn, afhankelijk van de kwaliteit van het hooi. Lees meer over het voeren van uitsluitend ruwvoer: http://www.voervergelijk.nl/nieuws/226/uitsluitend-ruwvoer-voor-sportpaarden

Jennifer
23-05-2019 16:22
Ik heb een 7 jarig paard waar op b/l niveau mee getraind word. Ze wat snel heet en is erg sensibel. Wat kan ik haar het beste voeren

VoerVergelijk.nl
25-05-2019 17:02
Beste Jennifer, VoerVergelijk is een onafhankelijke website, waardoor wij geen producten kunnen adviseren. Lees hier meer over voer voor nerveuze paarden: http://www.voervergelijk.nl/informatie/52/gedrag/nerveuze-paarden en de volgende producten worden door de producent geadviseerd voor nerveuze paarden: http://www.voervergelijk.nl/voer/rubrieken/111/114/tags/nerveuze-paarden

anna tholenaars
30-08-2019 17:08
graag zou ik advies willen wat ik mij haflinger merrie van 16 kan voeren.
we trainde op z niveau nu door een blessure maken we voorlopig zo 5 x in de week stapritten van een uur ongeveer, hier bij stapt ze wel flink door.
ze is nu goed op gewicht maar word snel te zwaar.
energie heeft ze genoeg.
en ze heeft af en toe best moeite met mesten.
staat nu 24/7 op de wei.
al vast bedankt !
groetjes anna
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam