Bezoekersvraag

Kennisbank

Ruwvoer voor slecht gebit?


Door bezoeker Slok Soede op 05-02-2012

Bij een van mijn 13 jarige paarden is artrose aan een kant van de kaak vastgesteld. Hij kan zijn ruwvoer slecht weg krijgen. Welk ruwvoer is met relatief weinig kracht in de kaakbeweging te consumeren? Ik voer al Seniores Priores van Subli, gehakseld gras van Hartog en Luzerne van Hartog bij naast zijn krachtvoer om hem voldoende ruwvoer varianten aan te kunnen bieden. Is fijn kuilhooi (dus wel voor paarden) gemakkelijker te kauwen dan gewoon droog hooi?
Antwoord:

Een verminderd gebit kan ervoor zorgen dat de opname van ruwvoer een grote uitdaging wordt. Als een paard minder goed kan kauwen dan is gehakseld ruwvoer een oplossing. Als dit ook moeilijk gaat dan zou gekozen kunnen worden voor een grasbrok of luzernebrok, maar als het paard nog redelijk kan kauwen dan zijn gehakselde ruwvoeders, zoals de genoemde voorbeelden de beste oplossing.

Met alle genoemde ruwvoeders krijgt het paard voldoende bronnen van ruwvoer binnen. Indien het gewenst is om 'normaal' ruwvoer bij te voeren, dan kan gekozen worden voor fijn hooi of kulgras. Fijn kuilgras is gemakkelijker te kauwen dan grof, droog hooi. Probeer een fijne kwaliteit kuilgras aan te kopen, maar let op: fijn kuilgras kan een hoge voedingswaarde hebben. Probeer de oorsprong van het kuilgras te achterhalen, zodat een inschatting gemaakt kan worden van de voedingswaarde.

Let ook op de opname van het krachtvoer. Wordt dit ook moeilijk gekauwd en slecht verteert, kies dan voor voorbewerkte granen. Lees meer over gebitsproblemen

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam