Bezoekersvraag

Kennisbank

Meer eiwitten voeren?


Door bezoeker Ginsel op 21-12-2011

Naar aanleiding van een bloedonderzoek kreeg ik het advies om mijn 12 jarige merrie meer eiwitten te gaan voeren, maar ik moet opletten met suikers. Mijn dierenarts dacht dat er een soort voerkoek bestond met een hoog eiwitgehalte en een laag suikergehalte, weet u daar iets meer over? Ik ben wel bekend met de Pavo koek, maar die lijkt me nu juist niet geschikt.
Antwoord:

De meeste koeken voor paarden zijn speciaal gemaakt als aanvulling van extra vitaminen en mineralen naast weidegang of het ruwvoerrantsoen. Deze koeken bevatten over het algemeen weinig energie en eiwit en zijn daarom niet geschikt om extra eiwitten in het rantsoen te geven.

Een ander voedermiddel wat wel geschikt is om het eiwitgehalte in het rantsoen te verhogen is luzerne. Luzerne is een vlinderbloemige plant die zeer rijk is aan eiwit en essentiële aminozuren. Daarnaast bevat luzerne van nature zeer weinig suiker. Let op: bij veel luzerne producten wordt melasse toegevoegd, waardoor dit suikergehalte iets hoger kan worden. Er zijn ook diverse luzerne producten verkrijgbaar zonder melasse. Van luzerne kun je zonder zorgen 1,5 - 3 kg aan het rantsoen toevoegen. Wellicht kun je dan de hoeveelheid krachtvoer een beetje verlagen omdat luzerne ook veel andere voedingsstoffen levert.

Daarnaast kun je in de zoekfunctie zoeken naar krachtvoer met een hoog eiwitgehalte en een laag suikergehalte. Je zou ook tijdelijk merriebrok kunnen voeren, omdat merriebrokken een hoog eiwitgehalte hebben.

Lees meer:
Bezoekersvraag: meer eiwitten voeren zonder dik te worden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam