Bezoekersvraag

Kennisbank

Aardappelen gekookt of ongekookt voeren?


Door bezoeker Lierop op 19-11-2011

Ik voer mijn pony van 24 met een slecht gebit naast, gewelde grasbrok en een meal, gekookte aardappelen bij. Ik kook ze ongeschild omdat door het slechte gebit ik het risico niet wil nemen dat er te grove stukken doorgeslikt worden en die blijven hangen in de slokdarm (is al eens een keer gebeurt namelijk). Nu geef ik mijn andere paard in de winter ook wat aardappels, rauw weliswaar buiten hooi. Nu kwam dit laatst te sprake bij diverse mensen en menigeen zegt dat dit niet goed tot zelfs slecht is voor een paard. Klopt dit? Ik heb dit vorige winter namelijk ook gedaan en we hebben ook een paar geiten en schapen die dit ook krijgen en ze doen het er goed op. Aan u de vraag dus of aardappelen al of niet gekookt daadwerkelijk slecht zijn voor paarden?
Antwoord:

Aardappels zijn heel rijk aan zetmeel (65% per kg droge stof), echter bevatten aardappels ca. 77% water, dus je voert relatief veel water. Met een EWPa van 0,21 per kg product en 9 VREp levert het relatief weinig energie en/of eiwit. Het koken van aardappelen zorgt ervoor dat het zetmeel beter verteerbaar wordt, waardoor ook oudere paarden dit als energiebron zouden kunnen benutten. Wees echter wel voorzichtig en voer kleine hoeveelheden in kleine porties.

Het is niet gewenst om onrijpe, groen geworden, rotte of beschimmelde aardappelen te voeren. Dus geef geen oude aardappelen die ook niet geschikt zijn voor menselijke consumptie.

De spijsvertering van schapen en geiten is heel anders ingericht dan die van paarden, waardoor niet iedere voedingsstof dezelfde werking heeft. In de pens van geiten en schapen worden veel ongewenste stoffen onschadelijk gemaakt voordat ze in de bloedbaan komen. Paarden hebben geen pens en zijn daardoor veel gevoeliger wat betreft voeding dan geiten en schapen.

Als je weet waar de aardappelen vandaan komen en hoeveel gifstoffen er gebruikt zijn dan kun je deze wellicht voeren met schil. Anders zou het misschien beter zijn om aardappelen te voeren zonder schil, in verband met het gif waarmee ze bespoten worden.
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam