Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoeveel ruwvoer en welk krachtvoer Haflinger?


Door bezoeker Lierop op 11-11-2011

Mijn haflinger staat de hele dag op een grote weide en verricht matige arbeid, ca 1 uur per dag. Op stal krijgt ze kuilhooi, maar ik geef zelf arm hooi. Ze krijgt 3 -4 plakken per dag. De staleigenaar vindt dit teveel en zegt dat de pony kreunt. Hoeveel ruwvoer mag mijn Harlinger hebben? Hij heeft last van nerveusheid met rijden, zomermanenexzeem. en s avonds dikke pees kogel gedeelte. Welk krachtvoer kunt u mij het beste adviseren
Antwoord:

Een richtlijn voor de hoeveelheid ruwvoer per dag is: ca. 1 - 1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht. Een haflinger weegt ca. 400 - 500 kg. Lees meer over het gewicht van je paard. Dit betekent dat hij ca. 4 - 7,5 kg ruvoer mag krijgen. Afhankelijk van de kwaliteit van het ruwvoer en de conditie van het paard. Het kreunen van je Haflinger heeft hoogstwaarschijnlijk niets te maken met de hoeveelheid ruwvoer. Als je een arme kwaliteit hooi geeft dan kun je eigenlijk nooit teveel voeren, als de je conditie maar goed in de gaten houdt door middel van een conditiescore.

Als hij last heeft van nerveusheid tijdens het rijden, dan is het goed om zo min mogelijk krachtvoer te geven. Er zijn speciale voeders voor Haflingers of sobere rassen verkrijgbaar. Of je kunt het krachtvoer vervangen door bijvoorbeeld een vitaminekoek. Deze leveren alle vitaminen en mineralen die je Haflinger nodig heeft, maar bevatten weinig energie en eiwit.

Lees meer:
Voer voor sobere rassen
Voeren bij staart- en maneneczeem
Voer voor nerveuze paarden
Alles over ruwvoer

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam