Bezoekersvraag

Kennisbank

Hooi en kuilgras afwisselen?


Door bezoeker Edelbroek op 28-06-2011

Als je paard een uur of 8 op het land staat (van 8 tot 5) mag je het paard daarna nog bijvoeren met hooi of met kuilgras. Of is een van beide beter? Mag een paard ook in de week afwisselend hooi en kuilgras? Of is dat niet goed voor het darmstelsel?
Antwoord:

Als een paard ongeveer 8 uur op de weide heeft gestaan is het geen probleem om daarna nog ruwvoer te geven. Het is juist goed om ervoor te zorgen dat het paard 's nachts ook de beschikking heeft over vezelrijke voeding en zijn spijsvertering actief blijft. De spijsvertering van een paard is niet ingesteld om langere tijd te vasten.

Het afwisselen tussen hooi en kuilgras in de week is, afhankelijk van het kwaliteitsverschil, minder gewenst. Over het algemeen is de samenstelling en voedingswaarde van hooi en kuilgras toch degelijk verschillend, waardoor een verstoring in de spijsvertering kan ontstaan. Een paard heeft baat bij een constant rantsoen met zo min mogelijk wisselingen. Probeer iedere dag een soortgelijk rantsoen te geven. Mocht je toch graag hooi en kuil willen afwisselen, geef dan van beide elke dag een kleine hoeveelheid, maar geef niet de ene dag 6 kg hooi en de andere dag 6 kg kuil. Dit kan de spijsvertering namelijk negatief beïnvloeden.

Lees meer:
Basistips paarden voeren
Hooi en kuilgras vergelijken

Bezoekersvraag: Hooi of kuilgras
Bezoekersvraag: Hooi of kuilgras bij insulineresistentie?
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam