Bezoekersvraag

Kennisbank

24/7 weidegang en te dik


Door bezoeker Dam op 24-06-2011

Mijn paard is te zwaar, staat in pension 24/7 buiten in vol gras. Er is weinig ruimte voor individuele wensen. Wat moet ik voeren? De manenkam is hard, paard is wisselvallig. Karakter is nuchter maar door de wisselende samenstelling van het gras heb ik het idee dat dat haar beïnvloed. Ze kan ook schrikkerig en gestresst zijn.
Antwoord:

De harde manenkam is vaak een symptoom van teveel koolhydraten in de voeding. Om te voorkomen dat het paard nog dikker wordt of andere gezondheidsklachten krijgt zal de hoeveelheid gras toch vermindert moeten worden. Dit kan op verschillende manieren.

1. Minder uren op het gras
Indien mogelijk zou je paard enkele uren per dag in een paddock of op stal gezet kunnen worden, zodat hij niet onbeperkt gras kan eten.

2. Stuk weiland afzetten
Om de hoeveelheid gras voor alle paarden te verminderen zou een stuk van het weiland afgezet kunnen worden. Hierdoor is het gras eerder op en kunnen de paarden niet volop eten. Er zou bijvoorbeeld strookbegrazing toegepast kunnen worden.

3. Graasmasker
Er zijn diverse graasmakers te koop die je jouw paard om kan doen, waardoor hij minder gras kan eten.

Tenslotte helpt beweging ook om je paard af te laten vallen. Dus als er een mogelijkheid is om hem meerdere dagen per week aan het werk te zetten zal dit ook helpen, maar het beste is om de oorzaak an het probleem aan te pakken. Dit is het verminderen van de grasopname!

Lees meer:
Dikke paarden
Grasrantsoen

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam