Bezoekersvraag

Kennisbank

Te dik, maar wel zware training


Door bezoeker Schaap op 23-06-2011

Mijn paard is ook te dik. Loopt wedstrijden Z2 dressuur, wordt 3 x per week dressuur getraind, 2 x per week bos waarvan 1 x rustig en 1x duurtraining, 1 x vrij, 1 x longeren of springen. Weidegang 3 tot 6 uur per dag afhankelijk van het weer. Normaal kort gras. Voer 3 x 3/4 sportbrok 1/2 zwarte haver. Supplementen vit. E/selenium en glucosamine. Ruwvoer 1 x kleine portie kuil om 14.00 en 1 plak hooi voor de nacht. Staat op stro. Paard is echt hard aan het werk, dus minder voer lijkt mij geen optie. Staat op pensionstal,kuil is wisselend van kwaliteit, koop zelf hooi. Indien kuil te slecht geef ik hooi ipv. Wat kan ik doen om hem af te laten vallen?
Antwoord:

Uit onderzoek is gebleken dat het energiegehalte in het rantsoen van een paard met minimaal 35% verlaagd moet worden om een paard ongeveer 1% per week af te laten vallen.

Als een paard te dik is dan betekent dt dat hij meer energie heeft opgenomen dan hij nodig heeft. De overtollige energie is opgeslagen in de vorm van vet. Om dit vet weer te verbruiken dient de hoeveelheid energie in de voeding minder te zijn dan hij nodig heeft, zodat hij zijn reserves gaat aanspreken. Dit heeft veel tijd en geduld nodig.

Duurtraining is de beste training voor paarden die gewicht moeten verliezen. Dit betekent dat zij langere tijd (minimaal een uur) arbeid moeten verrichten met een lage intensiteit(stap en draf). Bijvoorbeeld een lange training in het bos is zeer geschikt.

Om het energiegehalte in het rantsoen te verlagen dient de hoeveelheid krachtvoer toch vermindert te worden. Je kunt dan denken aan langzaam afbouwen naar 3 x 0,5 kg sportbrok.

Wat betreft ruwvoer is grofstengelig hooi het beste. Dit bevat weinig energie, maar geeft voldoende structuur in het rantsoen. Indien het paard geen 6 uur per dag in de weide staat dan zou de hoeveelheid ruwvoer (van lage kwaliteit) verhoogd kunnen worden, omdat deze nu aan de lage kant is. Kuilgras heeft eerder een dikmakend effect, dus zou het beste vervangen kunnen worden door grofstengelig hooi.

Lees meer:
Dikke paarden


 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam