Bezoekersvraag

Kennisbank

Visolie voor paarden

Visolie klinkt misschien als een vreemd supplement voor paarden, toch is het zeer hoge gehalte omega-3 vetzuren in visolie zeer gunstig voor paarden die grote hoeveelheden krachtvoer krijgen en relatief weinig op een grasweide staan. Visolie wordt ook aangeraden bij paarden met zomereczeem.

Omega-3 vetzuren

Tegenwoordig halen de meeste paarden meer dan voldoende omega-6 vetzuren uit hun voeding. De granen die verwerkt zijn in muesli’s en brokken zijn een grote bron van omega-6. Ook zonnebloem- en maïsolie zeer rijk aan omega-6. Omega-3 daarentegen moet uit vers gras gehaald worden en dit krijgen paarden tegenwoordig, zeker in de winter, niet zo veel meer. Het is belangrijk dat de verhouding tussen omega-3 en omega-6 in balans blijft. Door de huidige manier van voeren is dit niet het geval, wat in verband gebracht kan worden met ontstekingen, een slechte vacht, verminderde weerstand en verminderde vruchtbaarheid.

Niet elk paard heeft heeft extra omega-3 vetzuren nodig. Als je paard gezond is, de mogelijkheid heeft om vers gras te eten en geen kenmerken heeft die duiden op een tekort aan vetzuren (zoals een droge en schilferige vacht en haaruitval) is een extra supplement met waarschijnlijk niet nodig. Als je paard geen gras eet als ruwvoer, maar bijvoorbeeld hooi, kan het heel goed zijn om een vorm van omega-3 standaard toe te voegen. Dit is omdat de hoeveelheid omega-3 in hooi sterk is gedaald in het droogproces.

Visolie voor sportpaarden
Uit recent onderzoek blijkt dat wanneer paarden die zwaar in training staan visolie bij hun rantsoen krijgen in plaats van maïsolie dit gunstige effecten heeft. Na vier weken werd er een lager percentage vetten en cholesterol in het bloed waargenomen. Na negen weken verminderde ook de hoeveelheid vrije vetzuren in het bloed. Dit resulteerde in een lagere hartslag tijdens de training en ook de bloedsuikerspiegel na de training daalde ten opzichte van de normaalwaardes, dit zorgt op de langere termijn voor minder verzuring van de spieren. Opvallend was de rustigere ademhaling tijdens de training en de betere focus. Uit deze resultaten kan ook opgemaakt worden dat visolie gunstig is voor paarden die gevoelig zijn voor hart- en vaatproblemen.

Dosering

Wanneer je pure visolie gaat voeren kan je gemiddeld maximaal 150 ml per dag aan een paard van 500 kg geven. Zoals met alle veranderingen in een rantsoen dient ook dit langzaam opgebouwd te worden.

Visolie bij zomereczeem
Dierenartsen adviseren het voeren van visolie ook voor paarden met zomereczeem. Visolie vermindert bij sommige paarden de jeukreactie nadat ze gebeten zijn door de muggen. Door het voeren van visolie hebben paarden minder de behoefte om te schuren en jeuken. Wanneer visolie hiervoor wordt gebruikt is het raadzaam de standaarddosering te verdubbelen, uiteraard wel weer met in acht neming  van een opbouwende periode.

Andere positieve effecten
De toevoeging van visolie aan een rantsoen heeft een positieve invloed op de vetzuren in het bloed van paarden en lijkt ook een gunstig effect te hebben op de insulinegevoeligheid en de verwerking van suikers in het lichaam tijdens en na de training. Ook is het zeer goed te gebruiken om de balans tussen omega-3 vetzuren en omega-6 vetzuren te verbeteren. Bij paarden met zomereczeem zijn ook gunstige resultaten waargenomen. Al met al, veel voordelen.

Duurzaamheid en milieu
Je hoort regelmatig dat visolie PCB’s, zware metalen en dioxinen kan bevatten. Ook het probleem dat de vispopulaties afnemen komt zo nu en dan in het nieuws. Toch kan je gewoon visolie kopen die duurzaam geproduceerd is en geen gevaarlijke of belastende stoffen bevat. Vaak staat er op de verpakking wat de herkomst is en of het veilig geproduceerd is.

Alternatieven voor visolie
Lijnzaad is een heel bekende bron van omega-3, in alle verschillende vormen. Het nadeel van lijnzaad is dat het alleen alfalinoleenzuur (ALA) bevat, dit moet een paard zelf nog omzetten naar dierlijke omega-3. Dit proces is weinig efficiënt, er wordt maar 5% tot 10% omgezet. Ook sojaolie en koolzaadolie zijn rijk aan omega-3, maar ook deze moeten in het lichaam van het paard nog omgezet worden tot dierlijke omega-3, zodat het lichaam het kan opnemen. Visolie is een dierlijk product, dus de omega-3 in visolie hoeft niet nog omgezet te worden in het lichaam van het paard, waardoor het veel makkelijker en in veel grotere hoeveelheden opgenomen kan worden. De dierlijke omega-3 zit ook in enkele soorten zeewier.

Lees meer:
Omega 3 en lijnzaadolie bij zomereczeem
Omega 3 vetzuren lijken te helpen bij insulineresistentie
Omega 3 vetzuren effectief tegen luchtwegproblemen
Vetrijk rantsoen
Column: Vet goed