Bezoekersvraag

Kennisbank

Ruwvoer kwaliteit beoordelen

Ruwvoer is het belangrijkste onderdeel van het rantsoen van een paard. Door het hooi en kuilgras te laten analyseren weet je precies wat de voedingswaarde van jouw ruwvoer is, maar door middel van ruiken, kijken en voelen kun je ook al een goede inschatting maken van de kwaliteit van het ruwvoer. Het beoordelen van hooi kan voor een groot gedeelte op een hele eenvoudige manier: maak een baal open en kijk, voel en ruik aan het hooi!

Bekijk het formulier ter begeleiding van kijken, ruiken en voelen van ruwvoer.

Kijken
Hooi van goede kwaliteit is meestal diep groen tot geel-groen in plaats van geel of bruin van kleur. Maar let op: de kleur zegt niet altijd iets over het ruwvoer. Let daarnaast op onkruiden die eventueel giftig kunnen zijn. Een groot aandeel onkruid heeft ook invloed op de voedingswaarde. Het hooi mag geen zichtbare schimmel bevatten en als je het hooi uit elkaar schudt dan is het niet gewenst dat er grote stofwolken uit komen. Let ook op de structuur van het hooi. Hooi met veel stengels en weinig blad bevat een lage voedingswaarde. Als het hooi uitgebloeid is, dan zijn de zaadkoppen zichtbaar en is de structuur gemiddeld ook hoger.

Voelen
Door aan het hooi te voelen kun je een idee krijgen hoe grof het hooi is. Over het algemeen geldt: hoe grover het hooi, hoe lager de voedingswaarde. Grof hooi kan als buikvulling voor dikke paarden erg goed zijn, terwijl een mager paard beter fijn hooi gevoerd kan krijgen. Globaal is de textuur van het hooi in vier categorieën in te delen:
1) Fijn hooi; voelt bijna zo zacht als gedroogde bladeren en indiceert meestal vroeg volwassen hooi wat op het goede moment is verwerkt. Dit hooi heeft meestal een hoge voedingswaarde.
2) Normaal; het meeste hooi valt in de textuur categorie ‘standaard’. De bladeren zijn zacht en de stelen buigen gemakkelijk, maar zijn al wel het proces tot verharden van de stengels ingegaan.
3) Grof hooi; heeft hardere stengels en weinig blad, het zal nog droger aanvoelen dan ander hooi. Gevoelige paarden zullen bij dit hooi waarschijnlijk de zachtere delen uitzoeken, hierdoor zal de opname afnemen en meer hooi verspild worden.
4) Zeer grof; de categorie hooi die je meestal het liefst vermijd is het zeer grove hooi. Dit is hard aanvoelend hooi en daarbij heeft het een lage voedingswaarde doordat het proces waarin de stengels verharden al vergevorderd is. De opname is meestal sterk verminderd door de grove structuur. Wanneer zeer grof hooi voor een langere periode wordt aangeboden, zal je paard waarschijnlijk afvallen.

Ruiken
De geur van het hooi dient aangenaam en licht zoet te zijn. Een muffe geur kan duiden op schimmelvorming of grote hoeveelheden stof, waardoor een paard kan gaan hoesten.

De voedingswaarde kun je niet altijd bepalen door goed naar het ruwvoer te kijken. Hooi wat heel erg op elkaar lijkt kan in eiwitgehalte aanzienlijk variëren. Om de voedingswaarde van het hooi precies te bepalen, moet een ruwvoeranalyse uitgevoerd worden.  Door middel van een ruwvoeranalyse weet je precies welk voer of supplement je moet kiezen als aanvulling.

Houd rekening met de behoeften van jouw paard als je hooi selecteert, het ideale hooi varieert namelijk per paard, onder andere afhankelijk van leeftijd, spijsvertering, en hoeveelheid beweging. Het grootste deel van het rantsoen van een paard bestaat uit hooi, dus de kwaliteit van het hooi heef een grote invloed op het welzijn van je paard.