Bezoekersvraag

Kennisbank

Ruwvoer kwaliteit beoordelen

Het beoordelen van hooi kan voor een groot gedeelte op een hele eenvoudige manier: maak een baal open en kijk, voel en ruik aan het hooi!

Bekijk het formulier ter begeleiding van kijken, ruiken en voelen van ruwvoer.

Kijken
Hooi van goede kwaliteit is meestal groen in plaats van geel of bruin van kleur. Maar let op: de kleur zegt niet altijd iets over het ruwvoer. Let daarnaast op onkruiden die eventueel giftig kunnen zijn. Een groot aandeel onkruid heeft ook invloed op de voedingswaarde. Het hooi mag geen zichtbare schimmel bevatten en als je het hooi uit elkaar schudt dan is het niet gewenst dat er grote stofwolken uit komen. Let ook op de structuur van het hooi. Hooi met veel stengels en weinig blad bevat een lage voedingswaarde. Als het hooi uitgebloeid is, dan zijn de zaadkoppen zichtbaar en is de structuur gemiddeld ook hoger.

Voelen
Door aan het hooi te voelen kun je een idee krijgen hoe grof het hooi is. Over het algemeen geldt: hoe grover het hooi, hoe lager de voedingswaarde. Grof hooi kan als buikvulling voor dikke paarden erg goed zijn, terwijl een mager paard beter fijn hooi gevoerd kan krijgen.

Ruiken
De geur van het hooi dient aangenaam en licht zoet te zijn. Een muffe geur kan duiden op schimmelvorming of grote hoeveelheden stof, waardoor een paard kan gaan hoesten.

De voedingswaarde kun je niet altijd bepalen door goed naar het ruwvoer te kijken. Hooi wat heel erg op elkaar lijkt kan in eiwitgehalte aanzienlijk variëren. Om de voedingswaarde van het hooi precies te bepalen, moet een ruwvoeranalyse uitgevoerd worden.  Door middel van een ruwvoeranalyse weet je precies welk voer of supplement je moet kiezen als aanvulling.