Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Omega 3 vetzuren lijken te helpen bij Insulineresistentie


18-08-2013

In de huidige studie, onder leiding van Tanja M. Hess, MV, MSc, PhD, assistent-professor van paarden wetenschappen aan CSU, werden 21 merries van gemengde rassen gebruikt.


Onderzoekers van Colorado State University (CSU) hebben onlangs de effecten van de omega-3 vetzuren op glucose- en insulinereactie bij paarden getest. Uit eerder onderzoek bij andere diersoorten bleek dat omega 3 vetzuren de insulinegevoeligheid kan verbeteren en omega 3 vetzuren uit vis of algen, bleken glucose transport van het bloed in de cellen te verbeteren.

Materiaal & methode
In de huidige studie, onder leiding van Tanja M. Hess, MV, MSc, PhD, assistent-professor van paarden wetenschappen aan CSU, werden 21 merries van gemengde rassen gebruikt.

De merries kregen een rantsoen van onbeperkt luzerne/zwenkgras in de maand voorafgaand aan het onderzoek. Daarna werden zij gegroepeerd door leeftijd, lichaamsgewicht (BW), en conditiescore (BCS). De groepen werden willekeurig toegewezen aan één van drie behandelingen:

  1. Deze paarden kregen een controle dieet, bestaande uit gerstenmout en luzerne/zwenkgras hooi, zonder aanvulling van omega 3 vetzuren.
  2. Deze paarden kregen een controle dieet aangevuld met een algen / visoliebrok , waarmee 38 gram omega 3 vetzuren werden aangeboden.
  3. Deze paarden kregen een controle dieet aangevuld met gemalen lijnzaad, waarmee 38 gram omega 3 vetzuren werden aangeboden.

De paarden werden gedurende 90 dagen onderzocht en het lichaamsgewicht en conditiescore werd iedere maand gemeten. Het team heeft ook de insulineresponse gemeten op dag 0, 30, 60, en 90. De paarden werden ingedeeld op insulineresistentie of normaal.

Resultaten
Er werd een effect gemeten van omega 3 vetzuren op insulineresistente paarden. Vijf insulineresistente paarden uit groep 2 en drie – uit groep  3 vertoonden een verbeterde insulinegevoeligheid in vergelijking met de paarden in de controlegroep (groep 1). Wetenschappers kunnen nog niet volledig verklaren waarom deze gevoeligheid verbetert, maar uit eerder onderzoek blijk dat omega 3 vetzuren ontstekingsremmend kunnen werken. 

Conclusie
Het team concludeerde dat omega 3 vetzuren suppletie de insulinegevoeligheid bij IR paarden lijkt te verbeteren.

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina