Bezoekersvraag

Kennisbank

Sportpaard

Sportpaarden kunnen zeer wisselende voedingsbehoeften hebben, afhankelijk van de intensiteit van de training en discipline van de sport. Een dressuurpaard heeft andere behoeften dan een endurancepaard, omdat de duur van de arbeid erg verschilt. Ieder paard heeft de juiste energiebron nodig om optimaal te presteren, maar de basis van het rantsoen is voor ieder paard gelijk.

Het ideaalbeeld is dat een sportpaard zoveel mogelijk energie uit het ruwvoer kan halen en eventuele tekorten met krachtvoer worden aangevuld. Het maagdarmkanaal van een paard is erop gebouwd om minimaal 16 uur per dag voedsel te verteren met maximale tussenpozen van 6 uur.

Daarom kun je een paard het beste bijna voortdurend ruwvoer van goede kwaliteit aanbieden of in minimaal 3 liefst 4 porties per dag. Als dit meer dan 12 kilo hooi of 14 kilo kuil wordt dan is het raadzaam om met een slowfeeder te gaan werken. Het is wel belangrijk dat het ruwvoer zorgvuldig wordt geselecteerd, liefst hooi  of hele droge voordroogkuil en het mag best wat meer blad (energie) bevatten omdat het paard ook regelmatig werkt. En echt professioneel is het als het ruwvoer ook wordt geanalyseerd zodat er precies bekend is welke mineralen er meer of minder moeten worden aangevuld.

Dan is het vervolgens belangrijk om te kijken of de darmflora van het paard goed genoeg is om ook daadwerkelijk alle energie uit het ruwvoer goed op te kunnen nemen. Heel vaak is dit niet het geval omdat paarden toch moeite hebben met het relatief eiwit- en suikerrijke ruwvoer. Een probiotica op basis van levende gist kan hier uitkomst bieden. Door deze te geven wordt het paard sowieso minder gevoelig voor voerwisselingen, wat zeker voor een sportpaard wenselijk is.

In de dressuur wordt een krachtinspanning gevraagd, dus daarvoor is de snelle verbranding van koolhydraten wel van belang. Een sportbrok is vaak wat hoger in energie (koolhydraten), eiwit en vitaminen en mineralen en heeft de voorkeur boven een basisbrok. Omdat het een aanvulling is op het ruwvoer hoeft hiervan minder te worden gevoerd dan vaak wordt aangegeven en kan dan na het rijden als beloning worden gegeven, bij voorkeur in twee porties.

Voeren blijft een individuele aangelegenheid, maar de meeste sportpaarden hebben aan 2 - 3 kg krachtvoer meer dan voldoende. Veel kilo’s krachtvoer heeft ook weer een negatieve werking op de darmflora. Een darmflora die niet optimaal werkt heeft directe gevolgen voor de algehele gezondheid van het paard.

Lees meer:
Goed rantsoen samenstellen
Springen
Mennen
Eventing
Draf- en rensport
Western