Bezoekersvraag

Kennisbank

Pony's

Pony's hebben een ander metabolisme dan paarden, daarom benutten zij de voedingstoffen uit het voer beter. Dit heeft als resultaat dat zij sneller last hebben van overgewicht of teveel energie waardoor zij onhandelbaar worden. Dit zijn problemen waarbij onjuiste voeding een rol speelt.

Niet alle pony’s zijn hetzelfde. Sommige pony’s zijn altijd kalm en rustig en andere zijn erg temperamentvol. Over het algemeen kunnen pony’s energie beter omzetten voor arbeid dan paarden. Hierdoor kunnen ze heel snel dik worden. Het overschot aan energie dat beschikbaar komt, wordt namelijk omgezet in vetreserves.

Voer voor pony’s

1. Laag suiker- en zetmeelgehalte
Een laag suiker(<4%) en - zetmeelgehalte (<25%) in het rantsoen voorkomt dat je pony erg opgewonden zal raken. Voer zoeken

2. Laag energiegehalte
Pony’s hebben geen krachtvoer nodig met een hoge energiewaarde, dus kies een krachtvoer met een laag energiegehalte(EWpa 0,75 - 0,85) om te voorkomen dat hij dik wordt of teveel temperament krijgt. Daarnaast is het uiteraard erg belangrijk dat je pony voldoende beweging krijgt, zodat hij zijn energie kwijt kan.

3. Houdt de vitaminen en mineralen in de gaten
Het rantsoen van veel pony’s bestaat uit enkel gras en/of ruwvoer, omdat ze snel (te) dik worden en veel pony’s voldoende energie hebben zonder krachtvoer te krijgen. Toch is de kwaliteit van het ruwvoer niet voldoende om in alle nodige vitaminen en mineralen te voorzien. Een compleet vitaminen en mineralen voeder kan dan een uitkomst bieden. Vitaminen en mineralen voeders bevatten niet de grote hoeveelheid eiwitten en suikers die wel in krachtvoer zit, waardoor het heel geschikt is voor pony’s die geen tot matige arbeid verrichten.

4. Ruwvoer

Als vuistregel voor paarden en pony’s geldt dat ze ongeveer 1,5 kg hooi per 100 kg lichaamsgewicht nodig hebben. Dit komt voor een gemiddelde pony van 300 kg op 4,5 kg per dag. Kuilgras is natter dan hooi en paarden kunnen hier meer van eten om dezelfde hoeveelheid droge stof binnen te krijgen als met hooi. Paarden en pony’s hebben  2 – 2,5 kg kuilgras per 100 kg lichaamsgewicht nodig per dag, voor een pony van 300 kg komt dit dus neer op 6 tot 7,5 kg.

5. Maatregelen om vervetting te voorkomen
Een pony wordt snel te dik wanneer ze onbeperkt ruwvoer, zoals hooi of gras, kunnen eten. Om vervetting tegen te gaan, kunnen maatregelen getroffen worden.

Graasmaskers beperken de gras inname, zodat de pony in de wei kan blijven en minder snel dik wordt of spijsverteringsproblemen krijgt. Een groot voordeel van weidegang is dat de beweging die een pony krijgt op de wei is erg gezond voor de gewrichten, wat extra belangrijk is voor oudere pony’s.
Op stal kunnen fijnmazige hooinetten een uitkomst bieden. De kleine mazen vertragen de opname van het ruwvoer, doordat een een pony meer moeite moet doen om het hooi uit het net te halen en maar kleine hapjes tegelijk kan eten. Je kan ook twee hooinetten over elkaar heen trekken, zodat de opname nog verder vertraagt wordt.

Het is een vak apart om pony’s een goed rantsoen te bieden. Het is belangrijk om goed de body conditie score in de gaten te houden en de energie opname zo veel mogelijk te beperken zodat ze niet te dik worden. Een pony met een gezond gewicht zal langer gezond en in staat om arbeid te verrichten blijven dan een te dikke pony. Ook spijsverteringsproblemen en  –ziekten voorkom je met een goed voer management.

Lees meer:
Voorbeelden van producten die (volgens de producent) speciaal geschikt zijn voor pony’s

Nieuws: Kleine en middelgrote mazen in een hooinet vertragen de opname