Bezoekersvraag

Kennisbank

Spierbevangenheid

Spierbevangenheid, ook wel tying up of maandagziekte kan ontstaan door diverse oorzaken. De meest voorkomende oorzaak is teveel krachtvoer (te veel suikers en zetmeel) in verhouding tot de hoeveelheid beweging. Paarden die tijdens rustdagen geen aangepast rantsoen krijgen, kunnen de volgende dag spierbevangen worden.

Dagelijkse beweging met een langdurige warming-up en cooling-down is een belangrijke maatregel ter voorkoming van spierbevangenheid bij paarden. Zorg voor dagelijks vrije beweging naast het rijden en een goed trainingsschema. Op dagen dat jouw paard minder inspanning hoeft te leveren, geef je de avond van te voren al minder krachtvoer.

Voer voor paarden die gevoelig zijn voor spierbevangenheid

1. Hoeveelheid zetmeel en suiker verlagen
Om spierbevangenheid te voorkomen moet men trachten de zetmeel en suikers zoveel mogelijk te vervangen door extra vezels (ruwe celstof) en vet. Het aandeel zetmeel en suikers in het rantsoen moet verminderd worden. Vervang 20% van de totale energie door energie in de vorm van vet. Geef ruim voldoende ruwvoer. Maar let op: hooi en kuilgras kunnen zeer wisselende hoeveelheden suiker bevatten. Laat bij twijfel een ruwvoeranalyse uitvoeren bij het BLGG.

2. Extra vitamine E en C
Extra vitamine E en vitamine C bijvoeren is zinvol voor de afvoer van gevormd melkzuur om de spieren soepel te houden. Voor het benutten van vitamine E heeft een paard ook selenium nodig.  

3. Sober voeren
Geef je paard niet meer voer dan nodig is om de gevraagde prestaties te leveren. In de meeste gevallen voldoet een onderhoudsbrok of basismuesli. Voor paarden die veel arbeid moeten verrichten, kan tot 500 ml plantaardige olie per dag als energieverstrekker aan het krachtvoer toegevoegd worden. Voor de vertering van olie is vitamine E nodig en laat een paard langzaam wennen aan een olierijk rantsoen. Als het paard olie gaat gebruiken als energiebron is er minder kans op verzuring van de spieren. Lees meer over een vetrijk rantsoen.

Lees meer:
Nieuws: effect van veel graan bij spierbevangenheid
Bezoekersvraag: Meer energie, gevoelig voor spier- en hoefbevangenheid
Nieuws: Vitamine E en selenium bij spierbevangenheid
Bezoekersvraag: Gevoelig voor spierbevangenheid en te mager