Ir. Marike Jacobs

Ir. Marike Jacobs


Marike is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar jeugd raakte zij door ervaringen met paarden met diverse gezondheidsproblemen steeds meer geïnteresseerd in voeding. Na haar hbo-opleiding aan HAS Den Bosch besloot zij zich verder in dier- en paardenvoeding te specialiseren. Regelmatig verschijnt op VoerVergelijk een column van haar hand.

Vet goed



Steeds meer mensen klagen over het hoge zetmeel- en suikergehalte in krachtvoer, omdat het slecht zou zijn voor een paard. Maar dat zetmeel maakt krachtvoer juist krachtvoer: een geconcentreerde energieleverancier, daar waar het oorspronkelijk voor werd uitgevonden. Als je niet veel zetmeel wil voeren, maar je paard toch extra energie wil geven, dan gebruik je losse plantaardige olie of een vetsupplement. Olie is een alternatieve, nog sterker geconcentreerde energiebron dan zetmeel, heeft veel positieve effecten en is bovendien veiliger in het gebruik.

Krachtvoer bestaat grotendeels uit granen, en granen bestaan voornamelijk uit zetmeel. Aangezien zetmeel een geconcentreerde energiebron is, krijgen paarden van krachtvoer meer energie dan van ruwvoer. In ruwvoer vind je ook wel zetmeel, maar in veel kleinere hoeveelheden per kilogram. Een paard kan in 30% van zijn energiebehoefte voorzien met de ruwe celstof uit ruwvoer. De rest van de energie uit ruwvoer is afkomstig uit zetmeel, suikers en vet. 

Olie bevat drie keer zoveel energie als koolhydraten. Het is dus nog sterker geconcentreerd. Paarden verteren olie erg efficiënt en bij de verbranding van vet, om energie vrij te maken voor arbeid, komt géén melkzuur vrij. Dit in tegenstelling tot verbranding van koolhydraten (glucose), waarbij bijvoorbeeld spierverzuring geen zeldzaamheid is. Olie geeft glans, verbetert het uithoudingsvermogen en vermindert heetheid bij paarden die koolhydraat-gevoelig zijn. Verder is het een oplossing voor alle paarden die geen normaal zetmeel- en suikerrijk krachtvoer mogen hebben, door bijvoorbeeld insulineresistentie of allergie.

Natuurlijk heeft olie ook nadelen (o.a. minder lang houdbaar en niet alle paarden eten het graag), maar die wegen niet op tegen de voordelen. Ik kan me voorstellen dat krachtvoerleveranciers niet bijzonder blij zijn met een groeiende bekendheid van vetsupplementatie. Er bestaan muesli’s met een hoger vetpercentage, maar hoger dan 9% komen die niet. En dat zet niet echt zoden aan de dijk als je de hoeveelheid zetmeel drastisch wil verlagen, zonder dat het ten koste gaat van het energieaanbod.

Ik hoor en lees regelmatig verhalen van ruiters en eigenaren die problemen hebben met hun paard. Heetheid en koliek worden vaak veroorzaakt door een overmaat aan koolhydraten in het rantsoen. Hetzelfde geldt voor stijfheid en spierverzuring. Allemaal problemen waarin vetsupplementatie perfect zou passen. Maar er zijn maar  weinig mensen bekend met de toepassing van plantaardige olie. Mensen die wèl ervaring hebben met vetsupplementatie: spread the word en deel je ervaringen, want het werkt vet goed!

Lees meer over een vetrijk rantsoen in de kennisbank van VoerVergelijk.

*Meer weten over vetsupplementatie? Helaas is er geen internetbron die een overzicht biedt van alle informatie. Ook boeken over dit onderwerp zijn mij onbekend. Ik heb mijn informatie o.a. uit proefschriften van Susanne Geelen (2001)  en Anneke Hallebeek (2002) en uit het boek ‘Nutrient Requirements of Horses’ van het NRC (2007) (alles engelstalig).


 




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (3)



marleen wilbrink
03-03-2010 13:57
Interessant Marike.Het voer van mijn paarden bestaat uit zemelen,luzerne,(of daily plus)brok, wortelen, maisbrok, beetje muesli en kuil. je bedoelt dat ik een scheut..zonnebloemolie, lijnzaadolie over het voer giet. Hoeveel moeten/mogen ze per dag hebben? wat voor olie is nog meer te gebruiken?
groeten Marleen

Marike, columnist
04-03-2010 15:44
Hoi Marleen,
Ik denk dat je de antwoorden op je vragen kunt vinden in de kennisbank. Klik daarvoor hierboven in de column op de regel 'Lees meer over een vetrijk rantsoen...'. Als je met vragen blijft zitten, dan kun je via de homepagina een lezersvraag stellen.

Marike

Monique Pauwen
04-03-2012 11:20
Hallo Marika,
Heb al een tijdje problemen met mijn paard. Veel te veel spierpijn voor het werk dat hij doet. Ben ondertussen na heel veel "googelen" op een Amerikaanse website terecht gekomen waar ze spreken over EPSM en PSSM als zijnde een spierafwijking. In elk geval ben begonnen met olie en vit E bij te geven en opnieuw dagelijks werk. Zie nog geen verschil in zijn "prestaties" maar werk wel dat zijn spieren veeeeeel minder gevoelig zijn want ik stretch en masseer hem altijd na zijn "werk". Zijn rug en bilspieren mocht ik met momenten zo goed als niet aanraken, nu kan ik er al een stevigere druk op zetten bij het masseren. Weet nu niet of je het een "ziekte" kan noemen maar in elk geval de olie doet geen slecht. Wil er verder nog aan toevoegen dat onze Tinker ook wat olie en vit E krijgt en plots zijn zijn mestballen mooier en glanzender als ze ooit zijn geweest en we hebben hem al 10 jaar. Wat betreft, "spread the word", wil dit heel graag doen maar ben nog nooit zulke "betweterige" mensen tegengekomen als in het paardenmilieu maar ik zal mijn best doen.
Groetjes,
Monique





Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie