Bezoekersvraag

Kennisbank

Atypische Myopathie

Atypische Myopathie is een spierziekte met bijna altijd dodelijke afloop en komt voornamelijk voor bij (jonge) paarden die in het late najaar of vroege voorjaar dag en nacht buiten lopen zonder bijgevoerd te worden. Atypische Myopathie komt sporadisch voor, maar slechts 10% van de paarden met Atypische Myopathie overleeft de ziekte.

De symptomen van Atypische Myopathie treden plotseling op en uiten in spierzwakte en spierstijfheid. Het paard wil niet bewegen en blijft verkrampt staan of gaat plat liggen. Deze symptomen zijn vergelijkbaar met maandagziekte, ofwel tying up. Ook snel ademen, rood mondslijmvlies en overmatig zweten zijn bijkomstige symptomen. De urine kan koffiekleurig, donkerbruin zijn, dit is een sterke aanwijzing voor Myopathie. De donkerkleurige urine wordt veroorzaakt door myoglobine, een product van spierafbraak.

Wetenschappers van de Universiteitskliniek Paard, onderdeel van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht hadden in 2010 al het vermoeden dat een schimmel die voorkomt op esdoornbladeren de boosdoener zou zijn. Er waren esdoornbladeren en/of esdoorntakjes gevonden in de alle weilanden van door wetenschappers onderzochte paarden met Atypische Myopathie. Recent onderzoek aan de Universiteit van Minnesota (VS) door Stephany Valberg en haar team heeft aangetoond dat een stof (abnormaal aminozuur Hypoglycin A) in de zaden van de Veresesdoorn dodelijk is voor paarden.

Let daarom goed op esdoornbomen langs de weide. In het najaar komen de zaden vrij en lopen paarden het grootste risico om ziek te worden. Lees meer over de esdoorn

Bij een eventuele diagnose dienen de paarden meteen uit de weide gehaald te worden en de dierenarts moet geraadpleegd worden.

Bron: Gezondheidsdienst voor dieren, Veterinärmedizinische Universität Wien, Klinik für Pferde

Lees meer:
Nieuws 2-7-2013: Extra bewijs voor de gevaar van de esdoorn