Bezoekersvraag

Kennisbank

Veulen

Tijdens de dracht en de eerste periode van het leven is het veulen volledig afhankelijk van de voeding van de merrie. Botaandoeningen vinden vaak hun oorsprong in het eerste levensjaar. Plotselinge groeispurts en een te snelle groei kunnen risicofactoren zijn voor het ontstaan van botaandoeningen, zoals bijvoorbeeld OCD.

Biest
De eerste melk, de biest, bevat naast veel energie ook andere noodzakelijke stoffen die het veulen nodig heeft om goed van start te gaan. Biest bevat veel antistoffen die nodig zijn voor een goede weerstand van het veulen. Alleen in de eerste 24 uur kunnen de stoffen uit de biest de darmwand passeren. Het is dus heel belangrijk dat het veulen binnen 24 uur van biest wordt voorzien.

Melk
Tijdens de eerste paar maanden krijgt het veulen alle voedingsstoffen binnen via de melk van de moeder. Lees meer hoe je kunt zorgen voor een rijke en gezonde melkgift van de merrie.

Spenen
Na twee of drie maanden daalt de melkkwaliteit. Begin dan rustig met het bijvoeren van het veulen. Het beste is het bijvoeren van een veulenbrok, omdat deze speciaal is afgestemd op de behoefte. Door het bijvoeren van het veulen knijp je de melkkraan dicht. Als een veulen(KWPN) minimaal 1 kg krachtvoer opneemt kun je in theorie beginnen met spenen, dit zal op een leeftijd van ongeveer 5-6 maanden oud zijn. Het wennen en overschakelen naar een ander leven en voeding kan een groeiachterstand en stress geven. Haal het veulen niet in één keer bij de merrie weg. Dit geeft heel veel stress en kan bijv. maagzweren veroorzaken. Lees meer over maagzweren bij veulens

Voeren na het afspenen
Na het spenen is het veulen volledig afhankelijk van de voeding van de eigenaar. De moedermelk valt weg. Voeding, huisvesting, beweging, ontwormen en inenten zijn zeer belangrijk tijdens de opfok.

1. Vitaminen en mineralen
Calcium, fosfor, magnesium, koper, zink, vitamine A en vitamine D zijn erg belangrijk bij het groeiende veulen. Het rantsoen moet van alle voedingsstoffen de juiste hoeveelheid bevatten in de juiste verhouding.

2. Eiwitrijke voeding
Een veulen heeft een juiste hoeveelheid en kwaliteit eiwit nodig voor de groei. Niet elk eiwit bevat dezelfde aminozuren. Het ontbreken van één soort aminozuur kan de groei belemmeren, ook is de totale hoeveelheid eiwit voldoende. Lysine is een essentieel aminozuur voor de opbouw van spierweefsel. Geef eiwitrijke voedermiddelen, zoals goede kwaliteit hooi en een eiwitrijke veulenbrok (RE > 12,5%). Bekijk de behoefte energie/eiwit

3. Onbeperkt ruwvoer van hoge kwaliteit
Het rantsoen van een gespeend veulen kan bestaan uit onbeperkt hooi met krachtvoer. Het maagdarmkanaal van een veulen is nog in ontwikkeling. De ontwikkeling en samenstelling van de darmflora wordt gestimuleerd door het geven van voldoende ruwvoer. Kies ruwvoer van hoge kwaliteit. Zacht, groen en fijn ruwvoer bevat meestal een hoger gehalte aan eiwit, omdat het afkomstig is van jong gras. Met onbeperkte hoeveelheid ruwvoer zal het veulen zich minder snel vervelen, minder stress hebben en optimale darmontwikkeling hebben.

4. Krachtvoer als aanvulling
Voor veulens bestaan speciaal samengestelde krachtvoeders, zoals veulenbrok en veulenmuesli.  Deze voeders worden normaal gesproken van dezelfde grondstoffen gemaakt als voer voor volwassen paarden, maar er wordt meer aandacht besteed aan de kwaliteit van de eiwitbron en de smakelijkheid.  Een jong veulen kan niet alle voedingsstoffen uit ruwvoer halen, extra krachtvoer is dus nodig om eiwit, mineralen en vitaminen aan te vullen. Geef je paard meerdere malen per dag kleine porties, niet meer dan 0,5 kg per maaltijd. Een advies voor een hoeveelheid krachtvoer is niet zo gemakkelijk te geven, omdat de behoefte erg kan wisselen en er veel formaten veulens zijn. Geef niet teveel krachtvoer, dan zal het veulen minder ruwvoer gaan eten, terwijl dit de basis moet zijn en veel krachtvoer bevat veel energie en eiwit dat zorgt voor een te snelle groei en kans op aandoeningen, zoals OCD.

5. Geef niet zomaar supplementen
Veel veulens krijgen extra supplementen met mineralen. Dit kan het totale rantsoen uit balans brengen en verstoren. Geef alleen extra supplementen als door middel van een ruwvoeranalyse is aangetoond dat aanvulling noodzakelijk is.

Lees meer:
Opfok (1 t/m 3 jaar)
Behoefte energie en eiwit van jonge paarden

Bezoekersvraag: Voeding voor KWPN veulen van 4 maanden?
Bezoekersvraag: Zogende merrie en groeiend veulen voeren