Bezoekersvraag

Kennisbank

Hooi stomen

Veel paardeneigenaren weken het hooi voor paarden en ponies om de hoeveelheid stof te verminderen. Hooi weken is erg bewerkelijk, maar blijkt wel functioneel. De hoeveelheid stofdeeltjes wordt na het weken minimaal, maar volgens recent onderzoek neemt de hoeveelheid bacteriecolonies significant toe. Na 10 minuten weken in vers water  vermeerderen bacteriekolonies ruim 1,5 keer in vergelijk met droog hooi.

In het onderzoek (Moore-Colyer, M.J.S. and Fillery, B.G. (2012) zijn 5 balen hooi van slechte kwaliteit Engels raaigras getest, waarbij geweekt hooi werd vergeleken met gestoomd hooi en droog hooi. Het hooi werd gedurende 10 minuten geweekt in water met een temperatuur van 15 graden Celsius en daarna 10 minuten gedroogd. De andere partij werd gedurende 40 minuten gestoomd in een speciale hooistomer.

Na de behanding werd 1 gram gedroogd en onderzocht op schimmels (incubatietijd 3 – 5 dagen bij 20 graden) en bacteriën (32 graden).

Resultaten

  Droog hooi Geweekt hooi Gestoomd hooi
Stofdeeltjes (/ ltr lucht/kg droge stof) 1327 0 147
Totaal bacteriekolonies 21.877.616 37.153.522 83.176
Schimmel (/gram) 1.174.897 316.227 1072

Het aantal stofdeeltjes verdwijnt na het weken, maar het aantal bacteriën verhoogd aanzienlijk. Hierdoor kan worden geconludeerd dat de hygiënische kwaliteit van het hooi niet wordt verbeterd door het weken van hooi. Voer het hooi daarom altijd direct na het weken en laat het niet te lang staan.

Hooi stomen geeft zeer goede resultaten. Het aantal stofdeeltjes wordt met 89% verminderd en het aantal schimmelkolonies neemt met 99% af. Lees meer over een stoomapparaat voor hooi

Lees meer:
Onderzoek: hooi stomen of weken?
Hooi voeren: droog, gedompeld, geweekt of gestoomd?
Hooi stomen beter voor behoud van mineralen
Hooi stomen: alternatief voor hooi weken
Suiker uitspoelen door hooi weken
Stofconcentratie verlagen met hooi weken