Bezoekersvraag

Kennisbank

Moederloos veulen

Iedere fokker maakt het een keer in zijn nabije omgeving mee, een moederloos veulen.Of de merrie nu overleden is tijdens de geboorte van het veulen of  later het veulen niet wil accepteren, een moederloos veulen vraagt vanaf de geboorte altijd de hoogste prioriteit.

Biest is het allerbelangrijkste voor het veulen om een goede start te maken. Opname van minimaal 2 tot 3 liter biest binnen 12 uur na de geboorte is essentieel om voldoende antistoffen binnen te krijgen om zichzelf te kunnen beschermen tegen infecties uit de omgeving.
Bij voorkeur wordt de eerste biest, binnen 3 uur na de geboorte met een sonde verstrekt om verspilling te voorkomen.

“Biest, het vloeibare goud"

Paardenpraktijken en stallen waar jaarlijks meerdere veulens worden geboren kunnen 200-250 ml biest van een andere merrie invriezen om zo goed voorbereid te zijn op een eventueel moederloos veulen. Mocht dit niet voorhanden zijn dan is er ook nog kunstbiest verkrijgbaar. Bij twijfel of het veulen voldoende biest heeft binnen gekregen wordt onderzoek door een dierenarts geadviseerd. Indien nodig kan er een infuus met plasma met een hoog gehalte immunoglobulins (IgG) worden gegeven.

Een veulen heeft een kleine maag en moet daardoor vaak te drinken krijgen. Bij de merrie drinkt het 50- 60 keer per dag. Dit is in de praktijk onmogelijk.
Een veulen van 60 kg moet het liefst binnen de eerste 3 uur 500 ml biest binnen krijgen in porties van maximaal 250 ml. Grotere hoeveelheden kunnen voor diarree zorgen. De opvolgende dagen heeft het veulen 10- 15% van het lichaamsgewicht en later tot wel 25% aan (kunst)melk nodig om aan zijn minimale energiebehoeftes te voldoen.

Pleegmoeder
Voordelen pleegmoeder
- Natuurlijke gedrag; merrie zorgt ervoor dat het veulen leert hoe het zich als paard moet gedragen.
- Minder arbeidsintensief

Nadelen pleegmoeder

- Kostbaar (aankoop/huur merrie)
- Merrie moet veulen accepteren, doe dit onder begeleiding van een dierenarts
- Ziektes die je met de merrie binnenhaalt op stal
- Verantwoordelijkheid pleegmoeder

Door toename van social media is per 1 januari 2016 de Moederloze Veulencentrale, initiatief van de Koepel Fokkerij, als telefonische hulpdienst opgeheven. Daarvoor zijn andere initiatieven in de plaats gekomen.
- Weesveulens.com; databank voor moederloze veulens en veulenloze moeders
- Dierenkliniek Dennenoord; Pleegmerries en veulenadoptie  
- Databank moederloze veulens en pleegmoeders van VZW Vlaams paardenloket
- Facebook; o.a. Veulencentrale, moederloze veulens en veulenloze moeders

Bijvoeren
Na 1 tot 2 weken kun je het veulen al laten wennen aan hooi, veulenbrok en water. Na 4 weken kan het veulen al goed zijn brokjes eten. Doordat het zijn pleegmoeder of soortgenoten ziet eten is dit over het algemeen geen probleem. Wanneer het meer vast voer en water tot zich neemt zal de behoefte aan melk afnemen en kan een (moederloos) veulen rond 4mnd leeftijd worden gespeend.

Lees meer:
Voer voor veulens