Bezoekersvraag

Kennisbank

Dikke benen/stalbenen

Dikke benen of stalbenen komen veel voor bij paarden op stal. Stalbenen zijn dikke benen als het paard langere tijd op stal heeft gestaan. Vooral bij sportpaarden komt dit verschijnsel veel voor. Beweging speelt een belangrijke rol, maar voeding zou ook invloed kunnen hebben.

Dikke benen worden veroorzaakt door een ophoping van lichaamsvloeistof in het weefsel. In het hele lichaam worden lichaamsvloeistoffen aan- en afgevoerd via bloedvatenstelsel en lymfevatenstelsel. Als er meer vocht wordt aangevoerd dan afgevoerd dan ontstaat een ophoping. Dit komt voort uit een onbalans in de bloedvaten en/of lymfestelsel.

Dit kan ontstaan door spierbeschadigingen, ontstekingsreacties of door een overmaat aan afvalstoffen in de lichaamsvloeistoffen.

Virusinfectie/Blessure/Ontsteking
Een virusinfectie, blessure of ontsteking kan de oorzaak zijn van dikke benen. Bij een virusinfectie zijn het vaak de voor- of achterbenen, maar soms ook vier benen. Een virusinfectie n.a.v. een wondje kan zorgen voor dikke, warme en pijnlijke benen. Een plaatselijke verdikking op één been kan duiden op een peesblessure. De dikke benen zullen minder worden met ontstekingsremmers, antibiotica en zwellingsremmers. Als er te laat wordt ingegrepen bij een virusinfectie of de middelen slaan niet aan bestaat de kans dat er in meer of mindere mate een dik been zal blijven. In de plaats van vocht wordt bindweefsel gevormd waardoor het been niet meer dun wordt.

Beweging
Stalbenen verdwijnen na korte tijd stappen. Geef je paard zoveel mogelijk beweging door weidegang, paddock of stapmolen. Een paard is van nature gewend om veel te bewegen. Met veel beweging zullen de problemen al enorm verminderen, maar sommige maatregelen in het rantsoen kunnen ook helpen. 

Voer voor paarden met dikke benen
Voeding speelt een belangrijke rol  in de vochthuishouding. Verkeerde voeding kan veel afvalstoffen veroorzaken, waardoor je paard sneller last kan krijgen van dikke benen.

1. Reduceer het eiwitgehalte
Een paard kan ca. 3 maal zijn behoefte aan eiwit verdragen, maar een teveel aan eiwit in het rantsoen wordt via de nieren afgescheiden. Teveel eiwit stimuleert transpireren en urineren en vormt een belasting voor het paardenlichaam. Reduceer het eiwitgehalte voor paarden die niet in de groei zijn of spieren moeten ontwikkelen. Voor paarden met een hogere eiwitbehoeften zoals de voorgenoemde dient gekozen te worden voor een hoogwaardige eiwitbron met veel essentiele aminozuren zoals lysine en methionine. Vermijd eiwitrijk gras, hooi of kuilgras van zwaar bemest weiland.

2. Geef voeders met volwaardige grondstoffen
Wat wordt bedoeld met volwaardige grondstoffen? In paardenvoer wordt veel gebruik gemaakt van schroten en hullen van grondstoffen. Dit blijft over als de belangrijkste voedingsstoffen aan het product onttrokken zijn. Paarden kunnen nog een gedeelte van de voedingsstoffen van schroten en hullen benutten, maar lang niet zoveel als uit volwaardige grondstoffen. Schroten en hullen zijn extra belastend  voor het paardenlichaam en kan de hoeveelheid afvalstoffen in het bloed verhogen. Kies voor voer met zuivere grondstoffen zoals hele granen.

3. Voer zo min mogelijk tussendoortjes/extra's
Geef je paard zo min mogelijk extra's zoals brood, appels, snoepjes etc. Deze producten kunnen ook extra belastend werken op het lichaam en de hoeveelheid afvalstoffen in het lichaam verhogen.

4. Geef geen kuilgras aan gevoelige paarden
Kuilgras kan zeer wisselend zijn van kwaliteit en ook erg veel eiwit bevatten. Sommige paarden krijgen dikke benen van kuilgras. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat kuilgras de oorzaak zou kunnen zijn van stalbenen. Maar als je het idee hebt dat je paard gevoelig is voor kuilgras kun je dit vervangen door langstengelig hooi.

Lees meer:
Bezoekersvraag Dikke benen door voeding?
Bezoekersvraag: Stalbenen door luzerne?