Bezoekersvraag

Kennisbank

Hooi weken

Veel paarden krijgen hoestklachten als zij droog hooi gevoerd krijgen. Dit kan in veel gevallen relatief eenvoudig opgelost worden door het hooi onder te dompelen in een bak water alvorens het te voeren. Het dompelen van het hooi zorgt ervoor dat de stofdeeltjes en schimmelsporen eraf gespoeld worden. Deze stofdeeltjes en schimmelsporen kunnen de oorzaak zijn van het hoesten. Volgens onderzoek in Schotland neemt de stofconcentratie met 60% af door het hooi te dompelen in water.

Voor het dompelen van hooi kun je een speciekuip of kruiwagen gebruiken. Dompel het hooi onder en laat het vervolgens uitlekken. Zorg ervoor dat het water vers is en verschoon het water dagelijks. Dompel één portie per keer en voer het hooi direct na het dompelen, zodat er geen schimmelvorming of rotting optreedt.

Over het algemeen wordt gedompeld hooi goed gegeten, omdat het de smakelijkheid niet echt beïnvloed. De meeste paarden eten gedompeld hooi net zo goed als droog hooi.

Verlies van voedingsstoffen
Door hooi te weken kun je ook andere voedingsstoffen uitweken, zoals suiker, kalium en eiwit. Lees meer:
Eiwit uit kuilgras weken
Suiker verlagen door hooi te weken

Lees meer:
Hooi voeren: droog, gedompeld, geweekt of gestoomd?
Hooi stomen beter dan hooi weken