Bezoekersvraag

Kennisbank

Stalrust

Bij bepaalde ziekten of blessures is volledige stalrust gewenst. Het voer dient hierop aangepast te worden. Je paard mag niet te dik of heet worden, maar het is ook belangrijk om hem bezig te houden en het ziekteproces te ondersteunen.

De eetlust van een geblesseerd paard verminderd vaak als gevolg van pijn, stress, ontsteking of een combinatie van deze drie. Het lichaam heeft daarentegen vaak een verhoogde behoefte aan energie om de genezing te ondersteunen. Zonder aanpassingen in het dieet zal het paard lichaamsweefsel gebruiken om over voldoende energie te beschikken. Hierdoor zal de conditie achteruit gaan en lichaamsweefsel afgebroken worden.

Het lichaam zal opgeslagen eiwit uit het lichaam gebruiken als bron van energie. Door het eiwitverlies wordt het paard zwak, waardoor het genezingsproces vertraagt. Daarom is het belangrijk om te begrijpen welke voedingsstoffen een paard nodig heeft om weer gezond te worden.

Om de lichaamsconditie te handhaven en het genezingsproces te ondersteunen zal het paard meer energie en eiwit nodig hebben. Daarnaast kan de behoefte aan sporenelementen, vitaminen en mineralen toenemen.

De samenstelling van het rantsoen is afhankelijk van de ziekte of blessure van jouw paard. Overleg dit met de dierenarts.

Voeding voor een paard met op (stal)rust en/of blessure

1. Conditie handhaven
Houd een paard op een conditiescore van 3 – 3,5. Laat een paard niet te mager worden, want een mager paard heeft de neiging om minder snel te genezen dan een paard met een gemiddelde lichaamsconditie.

Er zijn echter geen richtlijnen voor de energiebehoeften van zieke of geblesseerde paarden, maar de energiebehoefte wordt iets hoger geschat dan een onderhoudsbehoefte. 

2. Minder suiker en zetmeel
Verminder de hoeveelheid suiker en zetmeel in het rantsoen en verhoog de hoeveelheid vezels en vet om ervoor te zorgen dat het paard voldoende calorieën binnen krijgt zonder dat prikkelbaar gedrag ontstaat (ivm toenemend risico op verdere of her-verwonding).

3. Zo min mogelijk granen, zoveel mogelijk ruwvoer
Vermijd het voeren van granen, maar kies in de plaats hiervan alternatief voer, zoals bietenpulp en bijv. constante beschikking over ruwvoer besprenkeld met olie om aan de energiebehoefte te voldoen.

Geef bij voorkeur langstengelig hooi. De voedingswaarde hiervan is relatief laag en zorgt dat je paard lange tijd iets te knabbelen heeft. Het beste is om je paard op stal op stro te zetten. Dit constante ruwvoeraanbod zorgt ervoor dat het paard nooit met een lege maag komt te staan en zich minder snel verveelt.

4. Voldoende hoogwaardig eiwit
Geblesseerde paarden hebben een hogere eiwitbehoefte dan paarden met een onderhoudsbehoefte. Onderzoek heeft uitgewezen dat de behoefte gelijk is aan een paard dat lichte arbeid moet verrichten. Voor een paard van 600 kg is dit 470 gram VREp per dag. Lees meer over de eiwitbehoefte van paarden.

Het verstrekken van voldoende eiwit is van essentieel belang. Luzernehooi en sojameel (komt veel voor in commerciële voeders) zijn goede bronnen van eiwitten.

5. Voldoende micronutriënten
Verzeker jezelf ervan dat het paard voldoende micronutriënten, zoals koper, zink en selenium krijgen. Geef 1 – 1,5 kg mineralenvoer, om er zeker van te zijn dat je paard alle benodigde micronutriënten binnen krijgt.

6. Extra omega 3 vetzuren
Geef extra omega 3 vetzuren. De behoefte aan omega 3 vetzuren is niet bekend, maar aangezien omega 3 vetzuren een ontstekingsremmend effect hebben en het immuunsysteem ondersteund zou een verhoging in het dieet voordelig kunnen zijn.

7. Beweging
Bekijk in overleg met de dierenarts of het paard lichte beweging kan krijgen om de spiermassa te behouden. Beperkte uitloop in een paddock, aan de hand wandelen of bijv. zwemmen kan helpen om de spiermassa te behouden.

Bekijk voorbeelden van producten die (volgens de producent) speciaal geschikt zijn bij stalrust

Lees meer:
Bezoekersvraag: voeren bij peesblessure
Bezoekersvraag: voer tijdens rustperiode