Bezoekersvraag

Kennisbank

Gebitsproblemen

Gebitsproblemen kunnen tijdelijk zijn, bijvoorbeeld bij het wisselen. De kiezen slijten ongelijk af, waardoor haken ontstaan die pijnlijke plekjes kunnen veroorzaken in de wangen. Ook is het mogelijk dat het gebit van jouw paard steeds minder wordt door ouderdom. Laat het gebit van je paard minimaal 1 keer per jaar controleren en indien nodig bijwerken door een paardentandarts.

Een slecht gebit kan het voer niet goed malen, waardoor een deel van het voer niet verteerd wordt. Dit kan leiden tot minder prestaties, vermagering,  koliek of slokdarmverstopping.

Signalen van gebitsproblemen tijdens het eten:

  • Eerst hooi(ruwvoer) eten en daarna pas krachtvoer
  • Hoofd scheef houden tijdens het eten
  • Proppen maken van het voer
  • Eten uit de mond laten vallen
  • Slecht of langzaam eten

Onder het zadel kunnen paarden lastig doen met het bit of problemen in de aanleuning. Indien je het vermoeden hebt dat het paard gebitsproblemen heeft, onderzoek dan de mest nauwkeurig. Indien in de mest vezels van 3 - 4 mm of groter worden teruggevonden betekent dit dat de voeding onvoldoende gekauwd is.

Voeding voor paarden met gebitsproblemen
Als je paard last heeft van gebitsproblemen kunnen aanpassingen in het rantsoen noodzakelijk zijn om je paard niet terug te laten vallen in conditie.

1. Gehakseld ruwvoer
Een paard met een verminderd gebit maakt vaak ballen van het hooi, waardoor er weinig opgegeten wordt. Een oplossing hiervoor is gehakseld ruwvoer(bijv. luzerne of gras). Hiervan kunnen ze meestal geen ballen van maken, waardoor de opname veel beter is. Mocht de opname van gehakseld ruwvoer ook moeizaam zijn, dan is bijvoorbeeld geweekte grasbrok een alternatief.

2. Kies bewerkte granen
Als het kauwen minder gemakkelijk gaat, kun je beter kiezen voor bewerkte granen, zoals gepofte/onsloten of geexpandeerde grondstoffen. Ook geplette haver is beter geschikt voor paarden die minder gemakkelijk kunnen kauwen.

3. Slobber
Als het kauwen van muesli of brok erg moeizaam gaat zou je slobber kunnen voeren als aanvulling. Een slobber hoeft weinig gekauwd te worden, waardoor ze dit gemakkelijk kunnen verwerken. Let op: het rantsoen moet voldoende vezels bevatten om de spijsvertering te stimuleren.

4.  Seniorenvoer
Er zijn speciale seniorenvoeders verkrijgbaar. Deze bevatten extra vezels, maar zijn gemakkelijk te verwerken voor paarden met een verminderd gebit.
 
Lees meer:
Bezoekersvraag: Vezels, maar geen ruwvoer?
Bezoekersvraag: Ruwvoer voor slecht gebit?
Do's and don'ts bij gebitsproblemen