Bezoekersvraag

Kennisbank

Slechte hoeven

Brokkelhoeven kunnen veroorzaakt worden door droogte, onvoldoende beweging, tekorten in de voeding of een slecht passend of versleten beslag. Om brokkelhoeven te voorkomen is het belangrijk de hoeven vochtig te houden, door ze regelmatig af te spoelen met water. Daarnaast kun je extra bouwstoffen geven voor de vorming van nieuw hoorn.

Sterke en gezonde hoeven zijn belangrijk om goede prestaties te kunnen leveren. De hoefkwaliteit wordt beïnvloed door genen, gevolgd door voeding en beweging en vervolgens zijn hoefsmid en het seizoen belangrijk. Echter, een slecht uitgebalanceerd dieet kan een negatieve invloed hebben op genetisch gezonde hoeven. Om die reden dient in de voeding rekening gehouden te worden met de juiste voedingsstoffen voor de hoeven.

De bouwstenen

Eiwit en energie (met inbegrip van glucose en vetzuren) spelen een belangrijke rol in de hoefgezondheid en de aanmaak van celeiwit en keratine. Keratine is het belangrijkste bestanddeel van haar en hoeven. Voor een optimale groei en ontwikkeling van deze weefsels is voldoende energie vereist. Hoeven hebben een relatief grote hoeveelheid gemakkelijk beschikbare glucose nodig in vergelijking met andere weefsels. Daarnaast zijn andere voedingsstoffen, zoals vetzuren, vitaminen en mineralen belangrijk.

Eiwitten bestaan uit aminozuren die met elkaar zijn verbonden. Bij de vertering worden deze chemische verbindingen verbroken tot vrije aminozuren, om absorptie vanuit de darm naar de bloedbaan en gebruik door de weefsels mogelijk te maken.  Zwavelhoudende aminozuren, zoals Methionine en Cysteïne zijn belangrijke bouwstenen voor de hoefstructuur, voornamelijk voor de opbouw van keratine en celeiwit in de hoeven. Zwavel zorgt voor een flexibele verbinding tussen de cellen in het hoefhoorn. Methionine is een essentieel aminozuur, wat wil zeggen dat het niet door het lichaam wordt gemaakt en moet daarom via de voeding verstrekt worden. Daarom zijn veel hoefsupplementen verrijkt met o.a. Methionine. Toch leveren hoogwaardige eiwitbronnen meestal voldoende zwavel om de hoefgezondheid te ondersteunen.

Vitaminen:
De meeste vitaminen worden in het lichaam geproduceerd. Het paard synthetiseert vitamine D, vitamine C en Niacine, terwijl andere B-vitamines en vitamine K wordt geproduceerd door bacteriën in de blinde en dikke darm. Een uitzondering hierop zijn Vitamine A en E, die moeten via de voeding worden aangeleverd. Groenvoer (vers gras en luzerne) bevat grote hoeveelheden vitamines A, D, E, K, en een aantal B-vitaminen.

Vitamine A is een vetoplosbare vitamine die een belangrijke rol speelt in de celdeling. Er zijn aanwijzingen dat een tekort kan leiden tot kroonrandontsteking. Vitamine A tekort kan ontstaan naast zinkdeficiëntie.

Biotine is een belangrijk onderdeel van de meeste hoefsupplementen voor paarden. Biotine is een wateroplosbare B vitamine die normaal geproduceerd wordt in dikke darm van een paard. Biotine wordt gebruikt voor de vorming van de hoefwand.  Onderzoeken naar het effect van biotine op de groeisnelheid van de hoef  hoefkwaliteit hebben lang niet altijd een positief effect laten zien, ondanks het gebrek aan bewijs worden biotinesupplementen veel gevoerd. Onderzoek heeft wel o.a. aangetoond dat biotine de onregelmatigheden in de structuur van het hoefhoorn verhelpt (Kempson, 1987) en een verstoorde hoornelasticiteit verbetert (Wintzer, 1986). Dagdoseringen van biotine kunnen oplopen tot 60 mg/dag, maar meestal wordt rond 10-30 mg/dag aangehouden. Het duurt ongeveer vijf tot negen maanden voor positieve resultaten zichtbaar worden. Lees meer over de zin en onzin van biotine.  Lees meer over de zin en onzin van biotine

Mineralen
Koper is van invloed op de sterkte van de buitenste hoefwand en is een belangrijke component van antioxidant-enzymen die de celmembranen beschermen. Alle natuurlijke voedingsmiddelen bevatten koper, maar soms niet in de hoeveelheden die nodig zijn om in de behoefte te voorzien. Vooral hooi kan soms tekorten geven.  De meeste commerciële (kracht-)voeders bevatten voldoende koper om in de behoefte te voorzien.

Zink is nodig voor het herstel en de opbouw van weefselcellen, waaronder ook hoefwandcellen. Zink is een onderdeel van enzymen die nodig zijn voor de synthese van keratine en andere componenten die bijdragen aan de hoeffunctie en sterkte.  Daarnaast heeft zink ook een rol als antioxidant. Net als koper is zink te vinden in alle natuurlijke voedingsmiddelen, maar het hooi kan onvoldoende zink bevatten, waardoor het aangevuld zou moeten worden d.m.v. krachtvoer of een supplement.

Mangaan is van belang voor aan aanmaak van chondroïtinesulfaat, wat van belang is voor het onderhoud van gewrichtskraakbeen en de vorming van botten. Mangaan draagt bij aan de gezondheid van interne voetstructuren en is bovendien een antioxidant. Ruwvoer is een bron van mangaan, evenals de meeste commerciële krachtvoeders.

Selenium is een essentieel mineraal, dat als een onderdeel van een enzym helpt bij de bescherming van celmembranen. Seleniumtekort komt bij paarden regelmatig voor. Dit is voornamelijk afhankelijk van het seleniumgehalte in de bodem en dus in het ruwvoer. Selenium werkt in combinatie met vitamine E als antioxidant. Selenium supplementen met of zonder vitamine E worden regelmatig gegeven. Toch is ook dit niet helemaal zonder gevaar, aangezien seleniumvergiftiging vrij gemakkelijk kan optreden, met ernstige symptomen en zelfs de dood tot gevolg.
Calcium is nodig is voor de onderlinge aanhechting van cellen in het hoefhoorn.

Essentiële Vetzuren
Vetten vormen een barriëre voor bacteriën en schimmels om binnen te dringen in het hoefhoorn. Rantsoenen met voldoende vet zijn gunstig voor de hoef. Specifieke eisen voor bepaalde vetzuren zijn voor paarden nog niet bekend.

Supplementen
Circa 10% van de supplementen in de huidige markt voor paarden zijn ten behoeve van de hoeven. Typische hoefsupplementen bevatten biotine, methionine, zinc, zwavel, diverse vitaminen en mineralen en gisten, aminozuren, omega-3 vetzuren en probiotica.

In de VoerVergelijk checker kun je voer zoeken op basis van het biotine gehalte. Naar biotine checker.

Lees meer:
Keuze van een hoefsupplement
Zin en onzin van biotine
Bezoekersvraag: Voldoende hooi en luzerne tegen brokkelhoeven?