Bezoekersvraag

Kennisbank

Top 3 meest gemaakte voerfouten

Dierenartsen stellen dat ca. 70% van de aandoeningen bij paarden direct of indirect veroorzaakt worden door verkeerd voeren. Dit terwijl iedere paardenhouder graag het beste voor zijn/haar paard wil. Maar wat gaat er dan veelal mis in het rantsoen van een paard? VoerVergelijk geeft de Top 3 van meest gemaakte voerfouten:

1. Te weinig en/of slechte kwaliteit ruwvoer
Veel paardenhouders hebben geen idee hoeveel kg ruwvoer zij precies geven. Er wordt vaak gepraat over plakken, armen en hopen hooi en kuilgras. Maar meestal is onbekend hoeveel kg dit precies is. Weeg je ruwvoer, zodat je precies weet hoeveel je paard krijgt en of hij daarmee voldoende vezels binnen krijgt om de spijsvertering gezond te houden. En verspreid deze hoeveelheid over minimaal 3 keer per dag, zodat een paard nooit te lang zonder voer staat.

De kwaliteit van ruwvoer voor paarden laat vaak te wensen over. Vooral op pensionstallen en maneges is de prijs soms belangrijker dan de kwaliteit, waardoor het ruwvoer stof en/of schimmel bevat. Let op de fysieke eigenschappen van het ruwvoer door te kijken, ruiken en voelen. En laat indien mogelijk een ruwvoeranalyse uitvoeren, zodat je weet wat je voert en eventuele tekorten kan aanvullen.

2. Teveel aanvullingen/extra's
De behoefte van een paard wordt vaak overschat, waardoor teveel krachtvoer wordt bijgevoerd. Meestal wordt de hoeveelheid kg krachtvoer per dag te hoog door het combineren van diverse producten. Veel paarden krijgen zowel brok als muesli en soms wordt hier nog een voedermiddel aan toegevoegd of zelfs nog enkele supplementen. Dit kan ervoor zorgen dat het rantsoen uit balans gebracht wordt. De meeste paarden die tot zwaar niveau moeten presteren zouden voldoende moeten hebben aan maximaal 3 kg krachtvoer. En paarden die lichte arbeid verrichten en voldoende ruwvoer van goede kwaliteit krijgen, zouden zelfs alleen een kleine aanvulling met vitaminen enn mineralen nodig hebben.

Ook het voeren van diverse extra's zoals brood, appels, wortels, suikerklontjes, snoepjes etc. zijn allemaal producten die in totaal erg veel voedingstoffen (vooral suikers) kunnen geven.

3. Te snelle overgangen
Verandering van spijs doet eten. Dit geldt voor paarden niet. Paarden hebben baat bij regelmaat. Een constant rantsoen met zo min mogelijk veranderingen. Dus probeer het rantsoen zo veel mogelijk gelijk te houden en niet steeds te wisselen van voer. 

Veel problemen ontstaan in het voorjaar, wanneer paarden vanaf het stalrantsoen weer naar de weide mogen. Het rantsoen verandert abrupt, waardoor de spijsvertering van een paard verstoort raakt. Een paard heeft de tijd nodig om te kunnen wennen aan een nieuw rantsoen. Bijvoorbeeld door elke dag een uurtje langer te beweiden.  

Lees meer:
Basistips paarden voeren