Kennisbank

Zandkoliek

Zandkoliek ontstaat door een ophoping van zand in de maag en darmen van een paard. Een goed voermanagement kan onnodige zandopname voorkomen....
Om te testen hoeveel zand jouw paard in zijn darmen heeft kun je een paar mestballen in een emmer water doen en dit een tijdje laten staan. Het zand zakt naar de bodem en na een aantal uur kun je het resultaat bekijken.

Paarden kunnen veel zand binnen krijgen door middel van de voeding. Bijvoorbeeld door een zeer kale weide. Paarden trekken de wortel met het gras mee en eten de wortels met zand ook op.

1. Voorkom zand in de voeding
Als paarden het ruwvoer in de paddock op de grond gevoerd krijgen dan nemen zij veel zand op met de voeding. Zorg ervoor dat het ruwvoer niet in het zand gelegd hoeft te worden, maar maak bijvoorbeeld een stukje straatwerk of beton, waar het ruwoer gegeten kan worden.

2. Goed weidemanagement
Met een goed weidemanagement voorkom je zeer kort en vertrapt gras, waardoor de opname van zand in de weide ook verminderd wordt.

3. Psyllium voeren
Als een paard veel zand in zijn darmen heeft kunnen Psyllium vezels een uitkomst bieden. Psyllium zorgt ervoor dat het zand uit de darmen verwijdert wordt en dit kan zandkoliek voorkomen.
 


 
 

 Beveel een product aan voor zandkoliek

Uw e-mail adres
Motivatie:
vul code in :

Andere bezoekers bevolen de volgende producten aan:


Als u zelf een reactie plaatst zal deze eerst worden goedgekeurd door de redactie. Het kan daarom even duren voordat uw motivatie zichtbaar is.

U kunt per IP-adres slechts één keer stemmen op een product.