Bezoekersvraag

Kennisbank

Weidegang

Paarden zijn van nature grazers. De meest natuurlijke manier om paarden te houden is dan ook om ze de hele dag te laten grazen.
In de vrije natuur besteed een paard circa 14 – 16 uur bezig met grazen en bewegen. Het maagdarmkanaal is ingesteld om continue vezelrijke voeding te verwerken. Om deze redenen is weidegang erg goed voor een paard. Sociaal en fysiek contact is voor het welzijn van het paard ook erg belangrijk. Dit is vaak op stal niet mogelijk.

Onderhoud
Een weide heeft onderhoud nodig. Het gras moet groeien, onkruiden en mollen moeten bestreden worden en je moet de mest verwijderen.
Als de grasmat gezond is krijgen onkruiden geen kans. Je kunt de groei ondersteunen door kunstmest te strooien en te kiezen voor speciale graszaadmengsels voor paarden. Deze grassoorten hebben een lager groeipunt, waardoor ze beter bestand zijn tegen grazen en vertrappen.

Op de plaatsen waar mest ligt eten de paarden het gras niet en het gras eronder zal afsterven. Verdeel de mest over het land door de weide te slepen of haal de mest uit de weide. Dit kost meer werk, maar is ook goed tegen wormbestrijding.

Om wormbesmetting tegen te gaan is kruisbegrazing met koeien of schapen ook erg goed. De mest van koeien en schapen bevatten geen paardenvormen. Hierdoor wordt de cyclus van de worm onderbroken en krijgt het weiland natuurlijke bemesting. Schapen eten planten die paarden laten staan. Hierdoor verbetert de kwaliteit van de graszode.

Voor grondonderzoek en bemestingsadviezen kun je bijvoorbeeld terecht bij het Bedrijfslaboratorium voor Grond- en Gewasonderzoek in Oosterbeek.

Lees meer:
Bezoekersvraag: beweiden in jong, lang weidegas gevaarlijk?
Bezoekersvraag: hoe te voeren zonder weidegang
Beheer van de paardenwei
Grasrantsoen
Overgang stal naar weide
Nieuws: voorzichtig met eikels bij paarden
Nieuws: schaduw, drinkwater en bescherming tegen vliegen