Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Pas op voor de esdoorn


19-11-2012


Wetenschappers van de universiteit van Minnesota (VS) bereikten afgelopen maand een doorbraak in het onderzoek naar Atypische Myopathie, een spierziekte met bijna altijd dodelijke afloop. Stephany Valberg en haar team ontdekten in de zaden van de uit Noord-Amerika afkomstige vederesdoorn een stof die dodelijk is voor paarden.

Een abnormaal aminozuur (Hypoglycin A) uit de zaden van de veresdoorn is de boosdoener bij het ontstaan van Atypische Myopathie. De vederesdoorn komt oorsponkelijk uit Noord-Amerika, maar werd in 1688 in Midden Europa ingevoerd.

Tot op heden is de giftige stof  uitsluitend aangetoond in de vederesdoorn (Acer Negundo), maar wetenschappers sluiten niet uit dat de stof ook in zaden van andere esdoornsoorten voorkomt.

In Nederland en België komen de Spaanse aak (Acer Campestre) en in Limburg en België de gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus) van nature voor. Van de gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus) is informatie beschikbaar dat de giftige stof (Hypolglycin A) ook kan voorkomen in deze zaden. Van de Spaanse aak (Acer Campestre) is dit nog onduidelijk, maar wordt het onwaarschijnlijk geacht.

Zaden/bladeren gewone esdoorn, Acer pseudoplatanus, (verdacht) Zaden/bladeren Spaanse aak, Acer Campestre. (niet verdacht)

 

De onderzoekers schatten dat een paard 26 tot 373 mg/kg/dag kan verdragen. Dit is ongeveer een opname van 165 tot 8000 zaden. Aangezien een boom ongeveer 500.000 zaden draagt, is het mogelijk dat een paard voldoende zaden eet om ziek te worden en in het ergste geval overlijdt.

Het advies is om te voorkomen dat paarden in de weide esdoornzaden kunnen eten. Daarbij kan het bijvoeren van extra hooi helpen om het eten van zaden te voorkomen. De vruchten van de esdoorn rijpen in september en oktober en de giftige zaden komen vrij in oktober/november. Daarom is het  risico op Atypische Myopathie in het najaar het grootste.

Bron: Veterinärmedizinische Universität Wien, Klinik für Pferde, 22-10-2012.

Lees meer:
Nieuws 2-7-2013: Extra bewijs voor de gevaar van de esdoorn
Atypische Myopathie

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina