Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Hooi voeren: droog, gedompeld, geweekt of gestoomd?


02-02-2015


Hooi kan op veel verschillende manieren gevoerd worden, maar wat is nu het beste voor jouw paard? Vroeger kregen alle paarden droog hooi, maar tegenwoordig krijgen veel paarden nat gemaakt of gestoomd hooi. Lees hieronder welke manier van voeren voor jouw paard het beste is. 

Droog hooi: Voor de meeste paarden is het voeren van droog hooi prima geschikt. Het hooi wordt in de stal gegeven of in de weide. Het beste is om het hooi vanaf de grond te voeren, omdat dit de meest natuurlijke manier van eten voor een paard is. Het gebruik van een hooinet is ook mogelijk, als de kans op vervuiling op de grond groot is. Of gebruik een slowfeeder waarbij een paard langzaam hooi opneemt.

Gedompeld hooi: Dompel een plak hooi of een gevuld hooinet in een grote bak met water. Door het hooi onder te dompelen en daarna direct eruit te halen verliest het hooi stof- en fijne deeltjes. Deze methode is geschikt voor ieder paard, maar wordt vaak gebruikt voor paarden die hooi gevoerd krijgen in de trailer of paarden die irritatie aan de luchtwegen hebben.  Door het hooi onder te dompelen en direct uit het water te verwijderen gaan geen koolhydraten (suiker) en mineralen uit het hooi verloren. De enige verandering is dat stof wat irriterend kan zijn voor de ogen of luchtwegen wordt verwijderd. Op warme zomerdagen is het verstandig om gedompeld hooi direct te voeren, omdat het binnen een paar uur kan gaan schimmelen. Daarom is het verstandig om kleine hoeveelheden tegelijk te dompelen en direct te voeren.

Geweekt hooi: Door water gedurende 60 minuten in koud water of 30 minuten in warm water te weken, wordt een aanzienlijk percentage van water oplosbare koolhydraten (suikers) uit het hooi geweekt.  Hierdoor wordt het hooi beter geschikt voor paarden die een suikerarm dieet nodig hebben en is daarom uitermate handig voor paarden met EMS, spierbevangenheid, ziekte van Cushing, Insulineresistentie of hoefbevangenheid. Voor paarden met normale voeding is het weken van hooi niet nodig, omdat de koolhydraten in het rantsoen niet beperkt hoeven te worden, aangezien dit ook energie levert. Alvorens te starten met hooi weken dient eerst gekeken te worden of het paard baat heeft bij een suikerarm dieet. De gemiddelde suikerreductie bij 60 min in koud water of 30 minuten in warm water is ca. 30%. Echter deze reductie kan zeer verschillen, waardoor het weken van hooi geen garantie geeft, dat het hooi voldoende veilig is voor suikergevoelige paarden. Ook voor geweekt hooi geldt dat het direct gevoerd dient te worden.

Hooi stomen: Er bestaan speciale hooistomers die ervoor zorgen dat een hele – of een halve baal hooi wordt gestoomd. Hierbij worden micro-organismen en schimmelsporen uit het hooi verwijderd en wordt tevens een deel van koolhydraten (suiker) verwijderd, maar niet zoveel als bij geweekt hooi (max. 12% suikerreductie). Gestoomd hooi is smakelijker voor paarden, dan geweekt hooi. Gestoomd hooi is geschikt voor ieder paard, hoewel het koolhydraatniveau iets is afgenomen door deze methode. Het stomen van hooi is tijdrovend en de aanschaf van een hooistomer is een eenmalige investering, maar voor paarden met luchtwegproblemen die gevoelig zijn voor schimmelsporen en bacteriën is het een ideale oplossing.

Lees meer:
Hooi stomen: alternatief voor hooi weken


 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina