Bezoekersvraag

Kennisbank

Dikke paarden

Sommige paarden worden dik van de lucht. Ze krijgen weinig krachtvoer en worden regelmatig bereden, maar toch worden ze heel snel te dik. Wat kun je hieraan doen? Hoe kun je zorgen dat je paard in een stralende conditie komt?

Een paard heeft een juiste conditie als je de ribben niet kunt zien, maar wel kunt voelen als je met je vingers langs zijn ribben gaat. Als je de ribben niet meer kunt voelen dan is je paard te dik. Bekijk de conditiescore.

Als je paard te dik is dien je aandachtig naar het rantsoen te kijken. Om hoefbevangenheid te voorkomen en de gewrichten niet te overbelasten is het belangrijk een paard in een goede conditie te houden. Een aangepast dieet voor een dik paard moet minder energie(zetmeel en suiker) bevatten, maar voldoende vezels en voedingsstoffen zoals eiwitten, vitaminen, mineralen en sporenelementen. Bij afvallen is geduld vereist, het kan wel maanden duren voordat het streefgewicht bereikt is.

Voer voor dikke paarden

1. Verminder de hoeveelheid energie in het rantsoen met 25 – 40%
Een paard dat te dik is krijgt teveel energie voor wat hij nodig heeft. Probeer de energiewaarde van het huidige rantsoen te schatten en stel een nieuw rantsoen samen met ca. 60 – 75% van deze hoeveelheid energie. Doe dit door een ander of minder krachtvoer te geven. Geef krachtvoer met een lage energiewaarde (EWPa < 0,85). Ga naar de zoekfunctie om een krachtvoer te vinden die hieraan voldoet. Paarden die weinig arbeid verrichten hebben vaak geen extra krachtvoer nodig na het rijden. Lees meer over de energiebehoefte van paarden.

Als het paard geen krachtvoer krijgt dan kan een aanvulling met een vitaminekoek of mineralenvoer gewenst zijn om tekort aan eiwit, mineralen en vitaminen in het rantsoen aan te vullen. Een rantsoen met ca. 70% van de energiebehoefte, op basis van grof ruwvoer, kan een tekort aan eiwit, mineralen en vitaminen geven.

2. Ruwvoer
Geef minder krachtvoer en meer ruwvoer. Bij voorkeur langstengelig structuurrijk hooi van een tweede of derde snede. Dit heeft een lagere energiewaarde dan fijn hooi van de eerste snede of kuilgras. Geef het ruwvoer in zoveel mogelijk kleine porties om te voorkomen dat je paard lange tijd zonder eten staat. Je kunt ook een plakje stro bijgeven als ruwvoer. Dit houdt je paard bezig en bevat heel weinig energie.

3. Weidegang
Beperk grazen in de zomer door niet te lang te beweiden of een stuk af te zetten. Dit kan door middel van stripbegrazing, waarbij je het draad iedere keer een klein stukje verzet, zodat je paard elke dag een klein beetje vers gras krijgt. Zet je paard niet op een kale weide totdat hij dun genoeg is. Om de grasopname te verminderen kun je gebruik maken van een graasmasker of zet je paard delen van de dag in de paddock met grofstengelig hooi.

4. Laat je paard veel en regelmatig bewegen
Afvallen heeft het beste resultaat door minder te eten gecombineerd met meer bewegen. Door beweging wordt de verbranding van vetzuren in de spieren gestimuleerd, waardoor het afvallen sneller gaat. Vooral duurprestatie (lang bewegen met een lage intensiteit) is erg effectief om lichaamsgewicht te verliezen.

5. Niet te rigoureus afvallen
Een gezond gewichtsverlies is 0,5 - 2% van het lichaamsgewicht per week. Als je paard te snel afvalt kan hyperlipaemie/dieetziekte ontstaan. Wanneer een paard te weinig energie binnenkrijgt gaat hij zijn eigen vetreserves aanspreken. Dit  kan de vetstofwisseling verstoren waardoor vetstoffen in het bloed terecht komen. Hyperlipaemie komt met name voor bij sobere rassen. Lees meer over voer voor sobere rassen. Voor iedere verandering in het rantsoen geldt dat dit geleidelijk moet gebeuren.



 
 


Lees meer:
Bezoekersvraag: Kan een dik paard een vitaminetekort hebben?
Bezoekersvraag: Discussie met DA over afvaldieet
Bezoekersvraag: sloom en dik?
Bezoekersvraag: iets te dik, wel voldoende energie nodig? 
Bezoekersvraag: dikke buik verminderen?
Bezoekersvraag: mijn paard moet afvallen en spieren opbouwen?
Bezoekersvraag: 24/7 weidegang en te dik
Bezoekersvraag: te dik, maar wel zware training
Bezoekersvraag: help mijn paard is te dik
Bezoekersvraag: aangekomen door nieuwe hooi
Bezoekersvraag: mijn paard is en blijf te dik
Bezoekersvraag: hoe geef ik genoeg energie aan een dikke pony?
Bezoekersvraag: te vet en te mager, ander voer?

Nieuws: Hooinet als hulpmiddel bij het verliezen van gewicht
Nieuws: afvallen paard in vijf stappen

Nieuws: Verkorten van weidegang niet altijd effectief bij overgewicht
Nieuws: Microflora in darmen reden van overgewicht?
Nieuws: Verband overgewicht, EMS en hoefbevangenheid
Nieuws: Veel paarden en pony's in Nederland te dik
Nieuws: Insulineresistentie bij overmatige conditie