Kennisbank

Slechte eters

Eet jouw paard zijn voer slecht? Of heb je een heel kieskeurige eter? Een aantal aspecten van het voer hebben invloed op de opname.
Voeding voor slechte eters

1. Lekkerder betekent niet altijd beter!
Bedenk ten eerste dat lekker over het algemeen niet betekent dat het beter is. In tegendeel: gezonde dingen zijn meestal minder lekker. Dit is bij paardenvoer niet anders. Hoe meer suiker/melasse het voer bevat hoe beter het voer gegeten wordt. Hoge gehalten aan suikers/melasse zijn voor veel paarden(in het bijzonder: hoefbevangenheid, insulineresistentie) niet gewenst. 

2. Beperk de hoeveelheid krachtvoer
Geef niet teveel krachtvoer. Als je paard niet al zijn krachtvoer opeet kan dit erop duiden dat hij overvoert wordt en dus voedingsstoffen aangeboden krijgt die hij niet nodig heeft.

3. Pas het soort krachtvoer aan op de prestatie
Heel veel paarden kunnen niet gerekend worden tot de sportpaarden. Een paard wat drie keer in de week een uurtje moet presteren kan over het algemeen ruimschoots toe met een onderhoudsbrok. Een sportbrok is dan overbodig.

4. Geef zo min mogelijk extra producten
Beperk het bijvoeren van extra producten zoals brood, wortels, appels, paardensnoepjes etc. Een overschot aan bijproducten kan een balans in het rantsoen verstoren, waardoor je paard niet meer eet wat hij echt nodig heeft.

5. Formaat brok
Het formaat van de brok kan invloed hebben op de opname. Sommige paarden hebben voorkeur voor een kleine brok en andere paarden hebben liever een grotere brok.

6. Andere redenen van slechte opname
Als je paard last heeft van een maagzweer is dit niet altijd direct merkbaar. Als je paard zijn krachtvoer slecht eet kan dit duiden op een maagzweer. De vertering van krachtvoer zorgt voor extra maagzuur, wat pijnlijk is bij een maagzweer. Ook kunnen gebitsproblemen de reden zijn van slecht en langzaam eten.

 Beveel een product aan voor slechte eters

Uw e-mail adres
Motivatie:
vul code in :

Er zijn nog geen aanbevelingen gedaan door andere bezoekers van Voervergelijk.nl