Kennisbank
- Bewegingsapparaat
- Spijsvertering
- Slokdarmverstopping
- Koliek
- Maagzweren
- Slechte spijsvertering/diarree
- Zandkoliek
- Spijsverteringsstelsel
- Basisprincipes voor een gezond maagdarmkanaal
- Relatie voeding en koliek
- Mest pH en bacterieflora tijdens voerveranderingen
- Gebitsproblemen
- Glutenintolerantie
- Leverziekte
- Voeren na een koliekaanval of -operatie
- Longen
- Vacht/Huid
- Van jong tot oud
- Dik of dun
- Gedrag
- Prestatie
- Rassen
- Educatie
- Rantsoenen
- Eenheden
- Het belang van voer wegen
- Behoefte energie/eiwit
- Glycemische index
- Hulp bij rantsoenberekening
- Natuurlijk voeren
- Biologisch paardenvoer
- GMO vrij paardenvoer
- Water voor paarden
- Voersystemen
- Goed ransoen samenstellen
- Verschil tussen brok en muesli
- Laag suiker/zetmeel dieet
- Veranderingen in het rantsoen
- Weidegang
- Ruwvoer
- Productie
- Fokkerij
- Vitaminen en mineralen
- Vet en olie voeren
Haver
Haver bevat veel zetmeel en heeft een stevige bast. Door die grote bast is de energiewaarde van haver lager dan die van andere granen. Immers, uit ruwe celstof kan een paard minder energie halen dan uit zetmeel. Haver bevat veel snelle energie, waardoor dit een heetmakend effect kan hebben. Het zetmeel uit haver is gemakkelijker te verteren dan uit andere granen. De snel beschikbare energie uit haver laat bepaalde hormoonspiegels stijgen waardoor een paard frisser kan worden. Haver heeft een hoger vetgehalte dan andere granen wat een goede invloed heeft op de glans van de vacht van het paard.
terug naar de grondstoffenlijst