Bezoekersvraag

Kennisbank

Persvoer voor spierbevangen paard?


Door bezoeker Hiddink op 30-10-2015

Ik ben ten einde raad als het om het voedsel van mijn paard gaat. Het paard is 19 jaar en meet 1.63 meter. Hij is vorige week spierbevangen geweest dus is het des te belangrijker op zijn voer te letten. Hij krijgt nu 2x 3/4 schep basis brok pavo. Onbeperkt lang strengeling hooi. Paar uur weide gang. En persvoer van de koeien 2 scheppen vol per dag (dit is niet het beste voer voor paarden dat weet ik). We zitten er aan te denken gewoon voordroogkuil de gaan geven in plaats van persvoer en een muesli erbij wat denken jullie hiervan of wat word er aangeraden?
Antwoord:

Persvoer is niet geschikt als voer voor paarden. Dit kuilgras is gemaakt van gras dat rijk bemest is en bedoeld voor koeien die melk moeten produceren. De darmflora van paarden wordt hierdoor verstoord, omdat de spijsvertering van een paard hier niet op ingericht is.

Het advies is om per direct te stoppen met het voeren van persvoer en de hoeveelheid krachtvoer te minimaliseren, dus geen extra muesli bijvoeren. Als het paard veel arbeid moet verrichten dan zou in plaats van muesli een vetrijk voer gegeven kunnen worden. Bij paarden met spierbevangenheid is het belangrijk om zetmeel te vervangen door olie. Olie is een veiliger energiebron.

Onbeperkt hooi voeren is erg goed en als het geen heel arm hooi (graszaadhooi) is, dan zou dit voldoende moeten zijn om de basisbehoefte te dekken. Hier hoeft geen voordroogkuilgras bijgevoerd te worden.

Om de behoefte aan vitaminen en mineralen te dekken zou ervoor gekozen kunnen worden om vitamine/mineralenvoer te geven.

Lees meer over het voeren bij spierbevangenheid

Lees meer:
Gevolgen koeienkuil voor paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)Arthur Tanghe - AVEVE Paardenvoeders
16-11-2015 14:44
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam