Bezoekersvraag

Kennisbank

Bevat gemaaid gras meer eiwitten?


Door bezoeker Verbon op 19-08-2013

Wij maaien regelmatig het grasland. Nu heb ik mij laten vertellen dat maaien invloed heeft op het eiwitgehalte van het gras. Als gras pas gemaaid is, bevat het dan meer eiwitten?
Antwoord:

Het eiwitgehalte van het gras wordt door verschillende factoren bepaald. Bijvoorbeeld de grassoort, seizoen en het groeistadium spelen een belangrijke rol.

Gras bevat in het voorjaar meer eiwit dan later in het weideseizoen. Dit komt omdat het jonge voorjaarsgras veel blad bevat en weinig vezels. Hoe langer het gras groeit, hoe meer structuur het gras zal bevatten en hoe minder eiwit in het gras zit. Bijvoorbeeld uitgebloeid langstengelig gras bevat veel vezel, maar weinig eiwit en andere voedingsstoffen.

De grassoort heeft ook veel invloed op het eiwitgehalte. Bijvoorbeeld Engels Raaigras (komt veel voor in Nederlandse weiden) is een productiegras dat veel eiwit bevat, maar Timothee is een grassoort die meer vezel en minder eiwit bevat.

Als gras gemaaid wordt dan zal het meer eiwit bevatten dan lang uitgebloeid gras. Echter ter voorkoming van teveel gras en onkruiden kan maaien zeer effectief zijn.

Lees meer:
Beheer paardenweide
Voedingswaarde gras

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)Edward Ensing
13-09-2013 12:00
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam