Bezoekersvraag

Kennisbank


Door bezoeker op 01-01-1970
Antwoord:

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)Linda Polak
28-12-2011 15:20
Uiteraard is een goed voerregime een eerste vereiste, maar er zijn nog meer factoren die meespelen bij voernijd. Bijvoorbeeld dominantie:
Voernijd heeft m.i. ook veel te maken met de sociale status van het betreffende dier. Een dier dat lager in rang staat is banger om zijn voer kwijt te raken aan een meerdere, dan een hoog in rang staande soortgenoot. Iedereen weet dat de alfa het recht heeft/neemt op het beste voer en daarvoor indien van toepassing een mindere wegjaagt. Dat een paard zijn oren in de nek legt tijdens het voeren is meer een waarschuwing uit angst om het voer kwijt te raken dan een uiting van aggressie, alhoewel men met het interpreteren van dit soort uiterlijkheden altijd voorzichtig moet zijn. E.e.a. is afhankelijk van de kennis en 'awareness' van degene die interpreteert. Heeft men echt alles goed ingeschat en alle tekenen van het paard en de situatie goed meegenomen in de beoordeling?
Ook moet men de 'rang' van degene die het voer verstrekt ook meebeoordelen. Staat iemand die voert onder het te voeren paard, dan zal dit paard logischerwijze deze persoon in niet mis te verstane taal te kennen geven dat hij weg moet wezen bij 'zijn' voer. Het paard geeft door aggressieve lichaamstaal aan, dat de voerder onder hem staat en geen recht heeft op het voer, ook al omdat de voerverstrekker 'zijn' voer heeft afgestaan aan het paard (in de ogen van het paard)en daarmee zijn aanspraken op een hogere rang weggeeft.
'Als ik een paard voer, weet het: ik krijg echt dat voer wel, maar nadat mijn dominante leider ermee klaar is.'
Als het paard respectvol een stapje achteruit doet om mij door te laten met het voer, dan krijgt hij het ook. Als een paard naar mij dreigt, dan leer ik het paard om eerst meer respect voor mij op te brengen.

Groetjes Linda Polak
Natural Western Riding Center
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam