Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Oorzaken gewichtsverlies bij paarden


12-01-2011

De redenen van vermagering bij paarden.....


Bij sommige paarden is het erg lastig om ze op gewicht te houden. Vooral in de winter vallen veel paarden af en is het lastig om een beetje vet op de botten te krijgen. Veel oudere paarden lijden aan gewichtsverlies in de winter, maar ook paarden van middelbare leeftijd kunnen door diverse oorzaken vermageren. Deze oorzaken variëren van algemene gezondheid tot voermanagement. Vaak ontstaat vermagering op langere termijn, waarbij tijdig signaleren en de oorzaak opzoeken van groot belang is.

Tekort opname van voedingsstoffen
Als een paard te weinig eet dan zal hij zijn eigen reserves gaan gebruiken en langzaam vermageren. Dit betekent dat er nauwkeurig gekeken moet worden naar de hoeveelheid en kwaliteit van het rantsoen. Paarden die lager in de sociale rangorde staan en in groepshuisvesting worden gehouden kunnen tekort voeding krijgen doordat zij als laatste alleen de restjes op mogen eten.

Een paard kan ook te weinig voedingsstoffen opnemen door een slechte eetlust. Dit kan te maken hebben met de gezondheid of het onvermogen om te eten. Voorbeelden hiervan zijn problemen bij het kauwen, slikken, verlagen van hoofd/nek of maagzweren.  Oudere paarden lijden vaak aan gewichtsverlies door een verminderd gebit.

Minder benutting van voedingsstoffen
Als een paard wel voldoende eet, maar toch vermagerd kan dit te maken met de absorptie van voedingsstoffen. Bijvoorbeeld parasieten/wormen of chronische diarree zorgen voor een slechte benutting van voedingsstoffen, waardoor paarden vermageren.

Verhoogde behoefte aan voedingsstoffen
Onder bepaalde omstandigheden of levensfasen hebben paarden een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen. Als niet in deze behoefte wordt voorzien kan vermagering het gevolg zijn. Verhoogde behoeften ontstaan bijvoorbeeld door groei, lichaamsbeweging, dracht of lactatie.

Oorzaken van chronisch gewichtsverlies kunnen het beste samen met een dierenarts onderzocht worden.

Lees meer:
Magere paarden
Oudere paarden
Bezoekersvraag: hoe houd ik mijn oude pony op gewicht

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina