Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Wat weten paardenhouders over voeding?


28-06-2015


Op basis van recent onderzoek, stellen onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk en Australië dat paardeneigenaren basiskennis hebben over paardenvoeding, maar dat meer informatie over conditiescore (BCS) en voeding gerelateerde aandoedingen verspreid moet worden onder paardeneigenaren. Paardeneigenaren zouden ook graag toegang willen hebben tot dergelijke informatie.  

Deze conclusie werd getrokken nadat 19.000 paardeneigenaren hebben deelgenomen aan een online cursus over paardenvoeding. Hiervan hebben 6338 deelnemers een onderzoek afgerond die de kennis over paardenvoeding beoordeelde.

De belangrijkste bevindingen van de studie waren:
-    Ongeveer 70% van de respondenten gaf aan dat hun paard toegang had tot grasland en 87% kreeg krachtvoeders gevoerd.
-    Slechts 60% controleert het lichaamsgewicht van de paarden, meestal ongeveer één keer per maand met een gewichtstape.
-    Minder dan de helft gebruikt Body Condition Score om het lichaamsgewicht te controleren
-    Paardenhouders zijn het meest geïnteresseerd in voeding ter ondersteuning van hoef- en gewrichtsproblemen, koliek en senioren.
-    De kennis over paardenvoeding was gemiddeld, maar inzicht in de volgende onderwerpen was onder gemiddeld of slecht:
     o    Insulineresistentie
     o    Equine Metabolic Syndrome
     o    Spierbevangenheid
     o    Maagzweren
     o    Slokdarmverstopping

De onderzoekers waren verbaasd dat meer dan de helft van de respondenten geen gebruik maakt van de Body Condition Score (BCS), waarvan bekend is dat het één van de meest nuttige hulpmiddelen is voor gewichtsmanagement bij paarden. Ondanks dat BCS een veelvoorkomend onderwerp op internet is, wisten 10% van de respondenten niet wat BCS was.

Deze studie wijst op het feit dat meer informatie over BCS en voedinggerelateerde problemen onder paardeneigenaren moet worden verspreid en belangrijker nog, dat paardeneigenaren toegang willen tot deze informatie. 

* Murray, J. D., C. Bloxham, Kulifay J., et al. 2015, Equine nutrition: a survey of perceptions and practices of horse owners undertaking a massive open online course in equine nutrition. Journal of Equine Veterinary Science.

Lees meer:
Nieuwe methode om vetpercentage paard te meten

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina