Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Effect gewrichtsupplement op spierstijfheid oude paarden


29-12-2014


Oudere paarden hebben, net als oudere mensen, vaak last van stijve gewrichten en kunnen minder vrij bewegen dan jonge paarden. Er zijn diverse supplementen verkrijgbaar, waarvan beweerd wordt dat chondroïtinesulfaat en glucosamine de gewrichtspijn en stijfheid verminderen. Maar hoe effectief zijn deze producten?

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht afdeling Gezondheidszorg Paard hebben recentelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van de supplementen bij het verbeteren van het stijve looppatroon van oudere paarden gedurende drie maanden.

De onderzoekers hebben 24 paarden in de leeftijdscategorie 25 – 34 jaar in twee groepen opgedeeld. Eén groep kreeg de aanbevolen dosis van een supplement met glucosamine, chondroïtine sulfaat en methylsulfonylmethaan (MSM), terwijl de andere groep een placebo kreeg.

Alle paarden werden op een loopband bekeken in stap en draf voorafgaand aan het onderzoek en aan het einde hiervan.  Hierbij werden paslengte, extensie, bereik van de beweging en knieflexie gemeten.

Door het geven van het supplement was er geen significante verbetering zichtbaar in de staplengte ten opzichte van de controlegroep. Hoewel de paarden uit de controlegroep betere knieflexie en extensie vertoonden na drie maanden.

De onderzoekers concluderen dat het gewrichtsupplement van glucosamine, chondroïtine sulfaat en MSM geen effect heeft op de spierstijfheid van oude paarden, maar dat regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de spierstijfheid te verlichten en kan bijdragen aan een verbeterd looppatroon.

Laboratoriumproeven hebben aangetoond dat glucosamine en chondroïtine sulfaat ontstekingsremmend effect kunnen hebben op gewrichtsweefsel, maar dit bewijs is nooit aangetoond bij levende dieren. Een aantal orthopedisch chirurgen stellen dat dergelijke supplementen effectief zijn voor sommige personen, maar niet bij anderen. Dit zou ook bij paarden het geval kunnen zijn.

De studie “The effects of three-month oral supplementation with a nutraceutical and exercise on the locomotor pattern of veteran horses" werd gepubliceerd in het Equine Veterinary Journal.

Lees meer:
Gewrichtssupplementen
Glucosamine versus collageen
.

 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina