Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Collageen versus glucosamine


05-12-2012


Collageen en glucosamine worden vaak ingezet bij gewrichtsproblemen, zoals atritis en artrose. Dat extra glucosamine een positief effect heeft op de gewrichten is echter nog steeds niet onomstotelijk bewezen. Collageen lijkt daarentegen wel effectief te zijn bij paarden met artrose. Zowel collageen als glucosamine zijn lichaamseigen stoffen die van belang zijn bij de opbouw en het behoud van gezond kraakbeen in de gewrichten en de gewrichtsvloeistof van paarden. Wat is het precies en hoe werken deze stoffen in het lichaam?

Wat is collageen?

Collageen is een lichaamseigen eiwit dat de structurele basis vormt van o.a. de huid en hoeven, maar ook van het kraakbeen in de gewrichten. Er zijn meer dan 20 verschillende types collageen, type I in het hele lichaam het meest voorkomt. In kraakbeen komt voornamelijk type II voor. Collageen kan door het lichaam zelf worden aangemaakt, mits de aminozuren lysine en proline in voldoende mate aanwezig zijn. Bestaat er een tekort aan één van deze aminozuren, dan kan de collageenproductie in gedrang komen, wat een effect kan hebben op alle collageenhoudende structuren in het lichaam, waaronder het kraakbeen in de gewrichten.

Wat is glucosamine?
Glucosamine is een lichaamseigen stof die in vrijwel alle lichaamsstructuren voorkomt. Kraakbeen en gewrichtsvloeistof (synovia) bevatten de hoogste concentraties glucosamine. Glucosamine is een belangrijke bouwsteen voor kraakbeen en bestanddelen van het gewrichtsvloeistof, maar wordt niet als zodanig ingebouwd. Het moet eerst worden omgezet in een andere stoffen (UDP-N-acetylglucosamine en UDP-N-acetylgalactosamine) voordat het kan worden gebruikt.

De werking van collageen en glucosamine
Er zijn erg veel supplementen beschikbaar om paarden met gewrichtsproblemen (stijfheid, artrose, artritis, etc.) te genezen en soepeler te laten bewegen. In onderzoeken worden echter wisselende resultaten behaald bij de toepassing van glucosamine bij gewrichtsproblemen, zowel bij mensen als bij paarden. Omdat glucosamine eerst moet worden omgezet in andere stoffen, wordt gezegd dat collageen directer op het gewricht inwerkt dan glucosamine en daardoor dus effectiever kan zijn. Bij klachten die veroorzaakt worden door beschadiging van het kraakbeen kan gebruik van collageen type II dus gunstig zijn, omdat het direct het beschadigde kraakbeen kan herstellen. Collageen type I bevat belangrijke aminozuren voor de opbouw van collageen type II en kan eveneens helpen bij gewrichtsproblemen.

De gewrichtsvloeistof dient als smeermiddel, om de twee botten waaruit het gewricht bestaat soepel langs/in elkaar te laten bewegen. Bij sommige aandoeningen, zoals artritis, wordt de gewrichtsvloeistof dunner en meer vloeibaar, waardoor het minder ‘smeert’. De gewrichten bewegen daardoor minder soepel en het kraakbeen kan beschadigd raken. Wanneer de primaire oorzaak van het dunner worden van de gewrichtsvloeistof wordt aangepakt, kan glucosamine helpen de gewrichtsvloeistof én het kraakbeen weer op te bouwen. Collageen heeft geen effect op de gewrichtsvloeistof, alleen op het kraakbeen.

Supplementen
Bij gewrichtsproblemen kan, afhankelijk van de oorzaak en de schade, zowel glucosamine als collageen dus effectief zijn. Welke dosering zou moeten worden gebruikt blijft echter onduidelijk. Bij ernstige klachten is het altijd verstandig om de oorzaak en eventuele schade door een dierenarts te laten vaststellen, voordat je met supplementen aan de slag gaat. Verder is het niet gezegd dat een supplement ook echt werkt en is er tussen de supplementen veel kwaliteitsverschil. Houd hier dus rekening mee bij het kiezen van een supplement. Bekijk supplementen voor  gewrichtsproblemen

Lees meer:
Gewrichtsproblemen

Advertorial Pavo
Het gezondheidsvoer Care4Life bevat collageen, waardoor je voor de normale ondersteuning van je paard geen dure supplementen meer nodig hebt. Het is een goede ondersteuning voor de gewrichten van sportpaarden, paarden boven de 16 jaar en paarden met beginnende artrose.  Care4Life is wel als dagelijkse ondersteuning bedoeld, niet als medicament of als kuur. Het bevat 10 gram per kg voer (per dagdosis). Voor een kuur kun je beter het supplement Pavo Mobility inzetten, dat bevat 12,5 gram per 100 gram supplement (per dagdosis). Meer informatie
 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina