Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Sobere paarden belonen


31-08-2014


Paardensnoepjes zijn in iedere ruitersportzaak en fouragehandel verkrijgbaar en worden veel gebruikt om onze paarden en pony’s te belonen of te verwennen. Het is alom bekend dat sobere paarden ook sober gevoerd moeten worden. Zijn paardensnoepjes wel goed voor sobere paarden? Wat zouden eventuele alternatieven kunnen zijn?

Paardensnoepjes hebben een handig formaat en een speciale geur, kleur en/of smaak. Sommige snoepjes bestaan voornamelijk uit tarwe- en/of maismeel, met toegevoegde, al dan niet kunstmatige, geur-, kleur- en smaakstoffen. Andere bevatten bijvoorbeeld voornamelijk luzerne en kruiden. Kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen kunnen meestal geen kwaad, zeker niet wanneer het slechts met mate wordt gebruikt. Als je geen kunstmatige stoffen wilt gebruiken, kun je ook kiezen voor volledig natuurlijke producten.

Teveel suiker?
Snoep heeft bijna altijd een hoog gehalte aan zetmeel en suiker. Dit levert veel energie; gebruik het dus met mate. De energie uit snoep tikt net zo goed aan wanneer het gaat om bijvoorbeeld overgewicht.

Ook wordt groente of fruit vaak gebruikt als beloning. Vooral fruit is rijk aan suiker, voornamelijk fructose. Deze suiker wordt zeer snel opgenomen in het bloed en veroorzaakt een relatief grote stijging van de bloedsuikerspiegel. Een teveel aan suikers kan gemakkelijk (gas-)koliek en hoefbevangenheid veroorzaken. Bovendien wordt een deel van de suikers al in de maag verwerkt, wat de pH doet dalen en de kans op maagzweren vergroot. Geef liever geen fruit aan paarden die al lijden aan maagzweren, hoefbevangenheid of insulineresistentie; deze paarden zijn beter af met bijvoorbeeld een wortel.

Daarnaast zijn snoepjes op basis van hooi en luzerne, zoals hooibrokjes/ruwvoerbrokjes zeer goed geschikt om als gezonde beloning te dienen. Let wel op eventuele toevoegingen, deze kunnen alsnog leiden tot een hoog suikergehalte.

Gedrag
Het is fijn om je paard af en toe een tussendoortje of beloning te geven, maar snoep is niet noodzakelijk. Integendeel, gebruik van snoep brengt eerder problemen met zich mee. Is het niet in de vorm van verkeerde voedingsstoffen, dan wel in de vorm van gedragsproblemen. Inconsequent gebruik kan opdringerig gedrag veroorzaken, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden.

Fruit en groenten zijn altijd nog een betere keuze dan bijvoorbeeld een suikerklontje. Het blijft echter altijd een aanvulling op het rantsoen, welke in de basis goed moet zijn, met voldoende ruwvoer. En daarbij geldt: gebruik beloningen en extra’s met mate.

Vergeet niet dat belonen met de stem of knuffelen ook als goede beloning kan dienen!

Lees meer:
Sobere rassen voeren
Column: Extra nutteloos
 

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina