Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Vijf tips voor het ideale gewicht van jouw paard


27-10-2013


Net als bij mensen, is het bij paarden ook niet eenvoudig om het ideale gewicht te bereiken en behouden. Als een paard geen medische aandoeningen heeft, dan zou de lichamelijke conditie met uitsluitend voeding verbetert kunnen worden. Als een paard niet goed eet, gewicht verliest of niet goed gedijt op zijn rantsoen, dan kun je enkele fundamentele vragen in overweging nemen:

Kauwt mijn paard zijn hooi/kuilgras en graan goed?
Door goed te kijken hoe jouw paard het hooi, gras en andere voeders eet, kun je zien of het paard zijn voeding goed kauwt en doorslikt. Dit komt vooral voor bij oudere paarden met een slecht gebit, die voer laten vallen uit de mond. Het paard lijkt goed te eten , maar tijdens het eten worden er ballen gevormd in de wangen die vervolgens weer op de grond vallen.  Laat je paard in dit geval nakijken door een gediplomeerd paardentandarts.

Is het ruwvoer van voldoende kwaliteit?
Het gebeurt vaak dat hooi en grasland van een goede kwaliteit lijkt te zijn, maar in werkelijkheid slecht verteerbaar of laag in bepaalde voedingsstoffen. Het is een goed idee om uw hooi en weidegras te laten testen, zodat u de verteerbaarheid en voedingswaarde kunt beoordelen.

Is het gras en hooi in voldoende mate aanwezig?
De meeste mensen wegen het hooi dat zij voeren niet, waardoor de hoeveelheid per dag erg kan verschillen. Het wegen van hooi is een goede manier om te bepalen of je voldoende voert.  Het is niet mogelijk om te meten hoeveel gras en hooi het paard daadwerkelijk eet, dus houd rekening met verlies in de stal en oneetbare plekken in de weide.

Geef ik het juiste type krachtvoer voor de levensfase van mijn paard?
Paarden in verschillende levensfasen heeft verschillende behoeften aan bepaalde voedingsstoffen. Het kiezen van een voer dat is afgestemd op de levensfase en het niveau van arbeid zal ervoor zorgen dat in de behoefte wordt voorzien.

Voer ik voldoende van het juiste voer?
De meeste mensen voeren in “scheppen” in plaats van in gewicht.  Hierdoor kan snel onder- of overschatting van de hoeveelheid voer ontstaan. Ook wordt er vaak minder gevoerd dan aangeraden op de verpakking. Als er zeer weinig krachtvoer gegeven wordt (bijv. max 1 kg), dan is de kans groot dat het paard eiwit, vitamine en mineralen tekort komt. Dan kan een meer geconcentreerd voer een oplossing zijn.

Lees meer:
Body conditie score
Magere paarden
Dikke paarden

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina