Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Uitsluitend ruwvoer voor jonge paarden


10-01-2013


Uit onderzoek is gebleken dat volwassen sportpaarden kunnen presteren met een rantsoen van uitsluitend ruwvoer, maar hoe zit dit met jonge paarden? Recente resultaten van een Zweeds onderzoeksteam(Anna Jansson, Swedish University of Agricultural Sciences). geven aan dat ruwvoer met veel energie van hoge kwaliteit niet alleen uitermate geschikt is voor jonge paarden in training, maar ook de risico’s op gezondheidsproblemen verkleind. Dit betreft voornamelijk gezondheidsproblemen die ontstaan door krachtvoerrijke rantsoenen, zoals maagzweren, koliek en spierbevangenheid.

Het doel van het project was om erachter te komen of het mogelijk is om een racepaard van 3 jaar oud in een goede conditie gehouden kan worden met uitsluitend ruwvoer.

Materiaal & methode
Gedurende 4 maanden werd de groei, training en gezondheid van 16 paarden onderzocht. De paarden werden gevoerd met een rantsoen van onbeperkt kuilgras met een hoge energiewaarde en een luzernebrok. Het onderzoeksteam heeft de vooruitgang van de paarden gedurende twee jaar gevolgd tot het moment waarop ze begonnen met racen. Het rantsoen bleef hetzelfde.

Kort nadat de studie was begonnen werden de paarden opgeleid en binnen 5 weken gingen ze het circuit rond in een drafje. Langzaam werd de duur en intensiteit van de training opgebouwd met als doel om 5 tot 7 kilometer af te kunnen leggen met een snelheid van 5,6 meter per seconde.
Om de ontwikkeling van de paarden te controleren werd er elke maand een conditiescore afgenomen en de volgende parameters gecontroleerd: spiervezels en glycogeen samenstelling,  schoft- en kruishoogte, lichaamslengte, lichaamsgewicht, hoefbreedte, hartslag tijdens inspanning en bloedplasma.

Een onafhankelijke dierenarts onderzocht de paarden twee keer tijdens de onderzoeksperiode en constateerde een normale groei en goede gezondheid voor alle paarden. Daarnaast waren de spierglycogeenwaarden normaal en hadden weinig verloren trainingsdagen als gevolg van gezondheidsproblemen.

Conclusie
De conclusie was dat de paarden het trainingsdoel hebben gehaald en goed groeide. De paarden hadden een goede gezondheid en van andere studies is bekend dat hoog krachtvoer rantsoenen het risico op verschillende gezondheidsproblemen verhoogd.

Bekijk de samenvatting van het onderzoek: “Growth, training response, and health in Standardbred yearlings fed a forage only” 

Onderzoek: Uitsluitend ruwvoer voor sportpaarden
Column: De nieuwe trend: uitsluitend ruwvoer

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina