Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Do s and Don ts bij gebitsproblemen


13-11-2011

Wat wel en wat niet te doen.....


Veel oudere paarden met een verminderd gebit en maken ballen van het hooi en spugen deze vervolgens weer uit. Hierdoor is de opname van het ruwvoer veel minder en is de kans groot dat het paard niet binnenkrijgt wat hij nodig heeft. Wat kun je hieraan doen? Zodat je paard voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. En wat moet je vooral niet doen in dit soort gevallen:

Do’s
Gecertificeerde tandarts
Laat je paard minimaal 1x per jaar nakijken door een gecertificeerde tandarts, zodat het gebit nog zo goed mogelijk kan functioneren.

Gehakseld ruwvoer
Gehakseld ruwvoer is veel gemakkelijker opneembaar en hier kunnen geen ballen van gemaakt worden. Hierbij kan gekozen worden voor bijv. fijn gehakseld, gehakseld en gehakseld met brok.  

Seniorenvoer of geweekte bietenpulp
Als opname van hooi/kuilgras en gehakseld ruwvoer niet meer gaat dan is een speciaal seniorenvoeder of geweekte grasbrok een oplossing. Deze bevatten extra vezels en zijn gemakkelijk opneembaar voor paarden met een verminderd gebit. Ook bietenpulp bevat extra vezels, maar dit moet ook geweekt gevoerd worden.

Don'ts
Te weinig ruwvoer geven
Paarden hebben van nature een vezelrijk rantsoen nodig, dus ze kunnen niet zonder. Als de opname van hooi en kuilgras moeilijker wordt ga dan op zoek naar alternatieven om je oude paardje gezond te houden.

Alleen slobber voeren
In sommige gevallen willen/kunnen senioren alleen nog maar slobber eten. Slobber is een goede bron voor extra energie, maar kan niet fungeren als volledig voer. Slobber bevat te weinig vezels, waardoor verstoppingen en een verstoorde darmflora kan ontstaan.

Lees meer:
Voer voor oude paarden
Gebitsproblemen

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina