Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Relatie koliek en de bouw van de spijsvertering


23-10-2011

gepresenteerd op American Association of Equine Practitioners Focus on Colic Meeting......


Koliek is een aandoening waar veel paardeneigenaren voor vrezen. Koliek kan bij ieder paard voorkomen, van alle leeftijden, rassen en formaten. James N. Moore, DVM, PhD presenteerde onlangs op het American Association of Equine Practitioners Focus on Colic Meeting de relatie tussen de spijsvertering en de verschillende soorten koliek.

Koliek betekent buikpijn, maar wordt gebruikt om klinische symptomen van pijn in de buik te omschrijven. Onderstaand een overzicht van alle onderdelen van het maagdarmkanaal  en de hoogste risico’s op het ontwikkelen van koliek.

Maag
Een paard heeft een relatief kleine maag van ca. 8 – 10 liter. Tussen de slokdarm en de maag zit een één-weg klep. Dit heeft als resultaat dat voedsel vanuit de maag en dunne darm niet terug kan naar de slokdarm. Paarden kunnen dus niet overgeven, waardoor gas en vloeistof kan ophopen in de maag. Dit kan veel pijn, verwijding of zelf scheuren van de maag veroorzaken.

De dunne darm
De dunne darm is het langste orgaan in het lichaam van een paard en bestaat uit drie delen. De twaalfvingerige darm, het jejunum en het ileum.

De twaalfvingere darm is kort, waardoor het bijna onmogelijk is om te verplaatsen, draaien of bekneld te raken. Vervolgens komt de jejenum, dit is het langste deel van de dunne darm en is ongeveer 70 meter lang bij volwassen paarden. Hier komen de meeste problemen voor. De jejenum kan verdraaien of beknellen, wat een typisch probleem is bij koliek. Tenslotte is de ileum, ca 18 cm lang bij volwassen paarden. Dit deel is veel dikker en gespierder dan de rest van de dunne darm.

De blinde darm
De blinde darm is erg belangrijk in de fermentatie en is gelegen aan de rechterkant van het paard. In de blinde darm wordt de voedselmassa vermengt met micro-organismen, waardoor cellulose verteert kan worden en omgezet naar vluchtige vetzuren.

De blinde darm is gevoelig voor wurging of draaien. Een droge voedselmassa kan resulteren in pijn in de buik. Verstoppingen in de blinde darm kunnen gemakkelijk behandeld worden met medicatie.

De dikke darm
Na de blinde darm komt de voedselmassa in de dikke darm. De diameter van de dikke darm is aanzienlijk kleiner, waardoor dit de meest voorkomende plaats is voor het ontstaan van verstoppingen.

De endeldarm
De endeldarm is het laatste deel van de spijsvertering die verantwoordelijk is voor het maken van mestballen. De endeldarm heeft weinig invloed op het ontstaan van koliek.

Lees meer:
Koliek
Spijsvertering

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina