Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Feiten en fabels over kort en lang gras
In het voorjaar en in de zomer groeit het gras erg snel. Met name met hoge temperaturen en regelmatige regenval schiet het gras uit de grond. Wat is nu beter voor een paard wat snel last heeft van overgewicht of gevoelig is voor suikers? Gras met een hoogte tot de knie? Of een kort afgegraasde weide? Als het gras lang is kun je het dan beter maaien? Lees alle feiten en fabels over kort en lang gras.

Hoe langer het gras, hoe meer gras een paard per uur kan eten. Als een paard slechts enkele uren per dag in de weide staat, dan zal de grasopname groter zijn op een weide met lang gras in vergelijking met een korte weide. Hoe meer gras het paard kan eten, hoe groter de kans op overgewicht.

De lengte van het gras is niet de belangrijkste indicatie voor het suikergehalte. Factoren zoals jaargetijde, grasmengsel en bemesting hebben een grotere invloed op het suikergehalte. Lees meer over suikers in gras

Lang gras
Hoe langer het gras, hoe meer stengel het gras bevat en hoe minder blad. Het blad bevat meer voedingswaarde, dan de stengel. Uitgebloeid gras bevat veel stengel en daarom veel vezels en minder calorieën. Ook bevat uitgebloeid gras minder suiker, dan jong voorjaarsgras. Doordat lang gras caloriearm is en minder suiker bevat is dit beter geschikt voor paarden met kans op overgewicht en gevoeligheid voor suikers. Uitgebloeid gras kun je herkennen aan de zaadkoppen. Pas alleen op dat jouw paard niet teveel gras kan eten. Doseer dit bijvoorbeeld door middel van strookbegrazing of een graasmasker.

Kort gras
Vaak wordt gedacht dat kort gras (schrale weide) beter is dan lang gras, omdat het paard weinig gras kan eten in een korte weide. Deze beredenering klopt, maar daarentegen kan kort gras heel veel suikers bevatten en bevat het meer calorieën dan uitgebloeid gras. Het suikergehalte in gras kan heel hoog zijn als het gras gestrest is. Dit betekent dat het gras niet onder optimale omstandigheden kan groeien door een tekort aan voedingsstoffen. Hierdoor hoopt de hoeveelheid suikers op in de plant. Een tekort aan voedingsstoffen kan ontstaan door droogte of als het gras nooit bemest wordt. Een ander nadeel van heel kort gras is dat er snel kale plekken in de weide ontstaan, waardoor onkruiden meer kans krijgen.

Gemaaid gras
Als er teveel gras in de weide staat dan kun je ervoor kiezen om het gras te maaien. Na het maaien zal het gras sneller gaan groeien, met name tijdens groeizaam weer.  Als het gras kort gemaaid is, dan zal het meer calorieën bevatten dan wanneer het lang en uitgebloeid is. Toch kan een paard minder grote hoeveelheden eten als het gras gemaaid is. Regelmatig maaien kan ook helpen om de hoeveelheid onkruiden terug te dringen.

Conclusie
Lang uitgebloeid gras is het beste voor paarden die gevoelig zijn voor overgewicht en suikers. Maar houd daarbij de opname nauwlettend in de gaten. Zorg ervoor dat jouw paard niet te veel gras kan eten in korte tijd door het gebruik van strookbegrazing of een graasmasker. Als je zo min mogelijk suikers wilt voeren, dan is het belangrijk om, naast het groeistadium van het gras, ook op het seizoen, grasmengsel en bemesting te letten.

Lees meer:
Kort of lang gras voor dikke paarden?
Fructaan: het beste moment om te grazen
 

Naar het fabels en feiten archief | Naar de home pagina