Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Wortelen bijvoeren aan paarden


01-09-2019

Gezonde beloning in het najaar/winter........


In het najaar/winter worden wortelen volop gevoerd. Wortelen zijn een smakelijke aanvulling in ieder rantsoen. Paarden moeten goed kauwen op wortelen, waardoor de speekselproductie wordt gestimuleerd. De meeste paarden zijn dol op een paar wortelen in de voerbak.

Aandachtspunten

1. Maak wortels schoon

Pas op met zand op de wortelen. Veel zand op de wortelen kan zorgen voor zandophoping in de darmen, met mogelijk zandkoliek als gevolg.
2. Voer alleen verse wortelen
Wortelen zijn niet zo lang houdbaar. Gewassen wortelen zullen na ca. 1 – 2 weken gaan schimmelen of rotten. Bedorven wortelen bevatten een hoog kaliumgehalte, wat diarree of maagdarmstoornissen bij paarden kan veroorzaken. Wortelen blijven het best bewaard op een koele, droge plaats die vorstvrij is. Wortelen dienen niet in een plastic zak of ton bewaard te worden, omdat ze dan zeer snel rotten.
3. Voer hele wortels
Paarden met een goed gebit zijn goed in staat om de wortels af te bijten. Als je wortels toch wilt snijden alvorens te voeren, snijdt de wortel dan in de lengte en niet in de breedte om slokdarmverstopping te voorkomen.
4. Snijd de top eraf
Wortels kunnen het beste gevoerd worden zonder de top/groene wortels, omdat dit de plaats is waar de wortels als eerste gaat rotten
5. Een gezonde beloning
Wortelen bevatten weinig vezels en voedingswaarde, dus zie het als een extra’tje en niet als vervanging van krachtvoer of ruwvoer.

Voedingswaarde
Wortels bevatten veel water, ca 85 – 90% en verder dus weinig voedingswaarde.
Per kg product

EWPa  0,14
VREp  7 gr
Ruw eiwit 0,9%
Ruw vet 0,2%
Ruwe celstof 1,0%
Ruw as 1,1%
Suiker 3,9%
Calcium 0,5 gr
Fosfor 0,4 gr
Magnesium 0,8 gr
Kalium 3,1 gr
B-Caroteen 6 mg


Hoeveel mag je voeren?
Doordat wortelen zoveel water bevatten, zullen paarden niet zo snel dik worden van een paar kg wortelen per dag, maar dienen in beperkte hoeveelheden gevoerd te worden. Paarden mogen maximaal ca. 1,2 – 2 kg wortelen per 100 kg lichaamsgewicht per dag krijgen. Dit betekent voor een volwassen paard van 600 kg ca. 7,2 – 12 kg wortels per dag.  Paarden die zware inspanning moeten verrichten dienen niet meer dan enkele kg's wortelen gevoerd te krijgen tijdens of rondom zware inspanning, in verband met het kaliumgehalte. Wortelen worden ook wel in kleine hoeveelheden verwerkt in krachtvoer in vorm van wortelvlokken.

Voor paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid is het voeren van wortels niet aan te raden. In deze situatie kun je extra's, zoals wortels, appels, brood etc. bij voorkeur zoveel mogelijk vermijden. Ondanks dat wortels in percentages niet zoveel suikers bevat, voer je al snel een paar kilo wortels, waar een gevoelig paard toch op kan reageren. Voorkomen is beter dan genezen.

Verkrijgbaarheid
Wortels voor paarden zijn verkrijgbaar bij boeren die wortels verbouwen. Zij verkopen vaak een klein deel particulier en de rest wordt verkocht voor menselijke consumptie. Wortelen zijn ook verkrijgbaar via de voerleverancier of in de supermarkt. De voordeligste manier is na het rooien van de wortelen toestemming vragen bij boeren om de achtergebleven wortelen op te zoeken.

Lees meer:
Bezoekersvraag: bevroren wortelen voeren?
Column: Extra nutteloos

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina